NOVOSTI

Ukrajinska kriza – ispravan pristup Unije
Ukrajinska kriza

U razgovoru s novinarom Viborom Vlainićem za Vijesti Nove TV izrazila sam nadu da neće doći do rata i da će se mirno riješiti ukrajinska kriza.

Iskreno se nadam tome, vjerujem da ta opcija nije prava i da nije na stolu. Situacija je delikatna, trebamo svi uložiti maksimalne napore dijaloga, pregovora i kompromisa da bismo našli mirno rješenje za ovaj sukob. Ukrajina ima pravo na svoj put, izabrati kakvu će budućnost imati, a mi joj kao Hrvatska moramo biti potpora u tome.

U odnosu prema toj krizi ispravan je samo jedan pristup, mislim da je to ovaj koji ima Europska unija, diplomatski pristup stišavanja tenzija i maksimalna pomoć, konstruktivno i proaktivno. Jako puno se očekuje od susreta u Francuskoj između Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije. Nadajmo se da će pregovori polučiti neke pozitivne rezultate.

Izjave predsjednika Milanovića o “korumpiranoj Ukrajini” smatram nezgodnima. I naša veleposlanica je pozvana na razgovor u Kijev. Malo me čudi njegova reakcija, s obzirom na to da dolazi iz diplomatskih krugova. Mislim da svi moramo nastojati pomoći da se deeskalira, a ne da radimo suprotno. Nikako nam nije trebao ovaj politički skandal. U politici se takve stvari dogode i žalim zbog toga.

Moje je mišljenje da postoji ekonomsko-energetska međuovisnost između Europske unije i Rusije koja bi Uniji trebala ići u prilog. Točno je da EU ovisi o ruskom energentu, ali isto tako 39% ruskog proračuna dolazi iz prodaje nafte i plina Europskoj uniji pa mislim da bi i to moglo biti bitno za deeskaliranje situacije.

Što se osnivanje nove stranke socijaldemokrata tiče, ističem da nisam razgovarala s njima oko mogućeg mjesta čelnice. Ali, ako moji kolege iz najvećeg saborskog kluba opozicije, koje ja jako cijenim, misle da bih ja mogla biti na čelu stranke koju će uskoro osnovati, meni to jako laska. Međutim, ja sam članica Predsjedništva SDP-a i nema razloga da se to mijenja.

Cijeli razgovor za Vijesti Nove TV pogledajte na poveznici.