NOVOSTI

Vode se pregovori i vjerujem da će se pronaći mirno rješenje za ukrajinsku krizu
Rješenje za ukrajinsku krizu - Romana Jerković

Kao članica Izaslanstva u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije za Novi dan N1 televizije izrazila sam nadu da se može pronaći mirno rješenje za ukrajinsku krizu. Također, komentirala sam ukrajinsko-rusku krizu  i izjave predsjednika Milanovića, nova pravila vezana uz Covid potvrde te ostale dnevnopolitičke teme.

Rješenje za ukrajinsku krizu – važno je postići kompromise

Pomalo me čudi takav stav predsjednika Milanovića, pogotovo što dolazi iz diplomatskih krugova. Ova situacija s Rusijom je vrlo ozbiljna, vrlo napeta, s neizvjesnim ishodom i jako je važno da izjave budu umjerene. Bit će važno postići kompromise, treba stati na loptu i ne zalijetati se s ovakvim izjavama. Po meni to je vrlo neozbiljna i neodgovorna izjava u ovako ozbiljnom i napetom trenutku. U ovom trenutku vode se ozbiljni pregovori i pokušava se naći mirno rješenje za ukrajinsku krizu koje ne podrazumijeva oružani sukob, to je nešto što nikome ne odgovara. Uz sve skupa, nalazimo se u srcu energetske krize, sve je to itekako povezano, jedna ozbiljna geopolitička priča i ja vjerujem da će se pronaći jedno mirno rješenje.

Jučer je održano Vijeće za opće poslove i mijenjaju se pravila putovanja za građane Europske unije. Covid potvrdama će se i dalje dokazivati da ste cijepljeni ili preboljeli ili da imate recentan negativni test. Ono što se mijenja jest da više neće biti važna epidemiološka situacija u nekoj zemlji, više neće biti važno dolazite li iz zemlje koja je označena zelenom, crvenom ili tamnocrvenom bojom, bit će važan zdravstveni status pojedinca. Jesmo li bolesni, jesmo li zdravi, jesmo li cijepljeni, koliko puta smo cijepljeni, imamo li booster dozu. Trajanje Covid potvrde ukoliko ste cijepljeni s dvije doze i booster- dozom trajat će neograničeno, kaže se neograničeno uvjetno rečeno, jer možda će se tijekom vremena, kad se vidi kakav učinak booster doza ima, to i promijeniti. Ako ste primili cijepljenje i preboljeli, onda će trajanje potvrde biti 180 dana.

Nisam presretna zbog nekih Covid pravila, ali tu ne mogu ništa

Mislim da će Covid potvrde još neko vrijeme trajati, EU može dati preporuke, ne može naložiti državama članicama još neke restriktivne mjere. Nisam presretna zbog nekih pravila, ali tu ne mogu ništa, to je naprosto odluka francuskih, njemačkih ili talijanskih vlasti. Moramo to poštovati. Meni je važno da mogu putovati i raditi svoj posao. Što se tiče Hrvatske, budući da smo u vrhu po smrtnosti i izuzetno slabi po procijepljenosti, mislim da su Covid potvrde vrlo važne i da je dobro da ih imamo. Treba nastaviti raditi na procijepljenosti građana jer je ona iznimno slaba. Dolazi nam turistička sezona, a vidjeli smo na prošlogodišnjem primjeru koliko znači sigurnost za građane da bi putovali i da bi se odlučili za neku destinaciju.

O medijskim napisima da mi je ponuđena pozicija predsjednice Socijaldemokratske stranke, rekla sam da su na razini nagađanja i špekulacija. U ovom trenutku ne razmišljam o tome.

Cijeli razgovor s novinarkom Anom Mlinarić pogledajte na poveznici.