NOVOSTI

Europska farmaceutska strategija ključni je korak u zaštiti građana
Europska farmaceutska strategija ključni je korak u zaštiti građana - Romana Jerković (1)

Kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu sudjelovala sam na 7. Hrvatskom kongresu farmakoekonomike i istraživanja ishoda liječenja u Puli, gdje sam predstavila izazove i prilike nove koncepcije europska farmaceutska strategija.

Europska farmaceutska strategija je sastavni dio Europske zdravstvene unije, koncepta koji je proizašao iz nastojanja EU-a da ublaži posljedice pandemije COVID-19, poboljša otpornost zdravstvenih sustava i ojača mehanizme pripravnosti i zajedničkog odgovora. To je povijesno važan koncept za svakog Europljanina, koji će promijeniti i unaprijediti način sprječavanja i liječenja bolesti, ali i doprinijeti smanjenju postojećih nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama.

Europska farmaceutska strategija omogućava pristupačne lijekove

Europska zdravstvena unija temelji se na četiri ključna stupa: Europskom planu za borbu protiv raka, Europskom tijelu za pripravnost i odgovor na hitne slučajeve (HERA), Europskom prostoru zdravstvenih podataka i Farmaceutskoj strategiji za Europu.

  1. Europski plan za borbu protiv raka, dugo očekivani je odgovor na jedan od najvećih javnozdravstvenih problema s kojima se susrećemo u cijeloj EU – prevencija i smrtnost od raka. S proračunom od 4 milijarde eura, Europski plan za borbu protiv raka, bavi se cijelim kontinuumom liječenja bolesti i strukturiran je oko četiri ključna područja: prevencija, rano otkrivanje, dijagnoza i liječenje te kvaliteta života oboljelih od raka te izliječenih.
  2. Europsko zdravstveno tijelo za pripravnost i odgovor na hitne slučajeve (HERA) osnovano je 2021. godine i glavni mu je zadatak odgovoriti na hitne zdravstvene situacije. To obuhvaća razvoj, proizvodnju i distribuciju lijekova, cjepiva i medicinske opreme kao što su rukavice i maske. Pandemija COVID-19 razotkrila je ozbiljne praznine u našim lancima opskrbe, kao i našoj spremnosti i odgovoru kada smo ostali bez važnih lijekova i medicinske opreme. Zadatak HERA-e je osigurati da nam se takvo što više nikada ne dogodi.
  3. Živimo u doba izobilja podataka, ali još uvijek nismo iskoristili njegov puni potencijal. Zdravstvo je sjajan primjer za to. Zdravstvenih podataka ima na pretek, ali su fragmentirani i ne koriste se učinkovito. Europski parlament je u svibnju zaprimio prijedlog Komisije za uspostavljanje Europskog prostora zdravstvenih podataka koji obuhvaća jasna pravila, zajedničke standarde i prakse, infrastrukture i okvir upravljanja za korištenje elektroničkih zdravstvenih podataka od strane pacijenata i za istraživanje, inovacije, kreiranje politike, sigurnost pacijenata, statistike ili regulatorne svrhe.
  4. Farmaceutska strategija za Europu daje nam priliku za pristup pristupačnim lijekovima i odgovor na nezadovoljene medicinske potrebe. Pristup pristupačnim lijekovima i inovativnim liječenjima razlikuje se među državama članicama i nažalost, nemaju svi pacijenti pristup visokokvalitetnim, učinkovitim i sigurnim lijekovima. To je zbog niza čimbenika, uključujući nedostatak transparentnosti u troškovima istraživanja i povratu ulaganja. Uz to, sada je jasno da trenutna ulaganja nisu nužno usmjerena na najveće nezadovoljene potrebe zbog nepostojanja komercijalnog interesa. To uključuje tretmane neurodegenerativnih bolesti i pedijatrijskih karcinoma te mnogih drugih rijetkih bolesti. Zato su nam potrebne politike koje će potaknuti inovacije u područjima nezadovoljenih potreba.

Mnogi nemaju pristup visoko razvijenim terapijama

Farmaceutski sektor jedna je od najjačih industrija EU-a s trgovinskim suficitom od 109,4 milijarde eura. Doživljava brze promjene i inovacije, s velikim napretkom u biotehnološkim proizvodima, personaliziranoj medicini i genskoj terapiji. Međutim, unatoč tom napretku, mnogi Europljani još uvijek nemaju pristup ovim visoko razvijenim terapijama i tretmanima.

Ovo, zajedno s uskim grlima u lancu opskrbe, nedostatkom transparentnosti informacija o cijenama i nedostatnim ulaganjem u istraživanje i razvoj za nezadovoljene potrebe, ostaje najvažniji problem koji Farmaceutska strategija za Europu želi riješiti.

Zaključno, europska farmaceutska strategija ključni je korak u zaštiti europskih građana u godinama koje dolaze.