NOVOSTI

Žene u Hrvatskoj najnezaštićenija skupina
Osnaživanjem žena možemo promijeniti svijet

Hrvatsku je, uz Covid pandemiju, pogodila i pandemija obiteljskog nasilja pa su sve učestalije vijesti o ubijenim ili brutalno pretučenim suprugama, partnericama, djevojkama i majkama. Dokaz je to teze da su žene u Hrvatskoj najnezaštićenija skupina. Prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 14, a u 2022., do danas, 12 žena. Stoga naglašavam kako porast nasilja nad ženama, uz gotovo nikakve reakcije nadležnih institucija, užasava i poziva na uzbunu.

Koliko puta do sada se mjera zabrane prilaska žrtvi na 30, 50 ili 200 metara pokazala potpuno neučinkovita? Jesmo li mogli i trebali iz toga nešto naučiti, preispitati te mjere i osmisliti druga rješenja? Mjera zabrane prilaska nasilnog muža ili partnera žrtvama određivana je i u slučajevima kada su nasilnici, a kasnije zločinci, jasno prijetili da će ubiti. Neki od njih su tu jasno izrečenu namjeru i izvršili, bez obzira na mjeru koju im je odredio sudac. Dakle, sustav s predumišljajem ostavlja žrtve na brisanom prostoru i tome se mora stati na kraj.

Među ostalim, zakazale su sve institucije i službe koje bi trebale prevenirati najteže posljedice u slučaju obiteljskog nasilja. Vlada i Sabor koji na ovu vrstu nasilja ne reagiraju adekvatnijom zakonskom regulativom, ali i represivni i pravosudni sustav, iz kojega su se mogle čuti doista nevjerojatne poruke tipa poput: “Kud bismo došli da zatvaramo svakog obiteljskog nasilnika!”?!

Karantena u kojoj je dobar dio svijeta bio “zatočen” gotovo dvije godine, ostavila je posljedice ne samo na ekonomiju, već i na društva u cjelini i na psihičko zdravlje pojedinaca. To posljedično utječe na porast obiteljskog nasilja, a nažalost i na najteže zločine u kojima stradavaju nevine žene i djeca.  Stoga je nužno što hitnije mijenjati zakone, učiniti sve kako bi žrtve obiteljskog nasilja – nakon što se ono otkrije – bile zaštićene od zlostavljanja i kako bi se spasili nedužni životi.

Žene u Hrvatskoj najnezaštićenija su skupina, koju izrazito patrijarhalno društvo tretira kao drugotna bića. Problem nasilja nad ženama zanemaruje se već godinama. Dana 22. rujna u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Već godinama, na taj dan, slušamo obećanja kako će se ovom problemu posvetiti nužna pažnja. Premijer je prije godinu dana rekao kako želi društvo u kojem se nasilje ne tolerira, a počinitelji se kažnjavaju. Gospodine Plenkoviću, od Vas ne očekujemo želje, već konkretna rješenja.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu