NOVOSTI

Žene su izložene većem riziku od energetskog siromaštva zbog manjih primanja i neravnopravnosti u odlučivanju

Uoči Međunarodnog dana žena, na konferenciji “Nevidljivo lice energetskog siromaštva – ženska perspektiva” koju je organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s portalom ZGRADOnačelnik.hr, razgovarali smo o izazovima i mogućim rješenjima energetskog siromaštva uzrokovanog rastućom inflacijom, ratom u Ukrajini, ali i posljedicama pandemije.

Prema iznesenim statističkim podacima, u Hrvatskoj 5,7 posto kućanstava ne može održavati dom adekvatno toplim, dok ih 16,6 posto kasni s plaćanjem računa za energiju.

Kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu istaknula sam pritom, kako je i prije inflacije i rasta cijena velik broj građana bio u energetskom siromaštvu koje je znatno ovisno o drugim negativnim socijalnim pojavama i generatore energetskog siromaštva treba tražiti u svim politikama – energetskoj, stambenoj, poreznoj, socijalnoj, klimatskoj te uložiti dodatne napore u definiranju, sustavnom praćenju i suzbijanju ovog problema.

Nažalost, pokazalo se kako su većem riziku od energetskog siromaštva izložene žene, zbog manjih plaća i mirovina, ali i društvenih razloga, jer su u odlučivanju o energiji još uvijek neravnopravne.

Žene se suočavaju s brojnim izazovima – prekarni rad, rad na određeno, sporo napredovanje u karijeri te manja primanja. Žene u EU i dalje za isti rad primaju prosječno 13 posto manju plaću od muškaraca, a mirovine su im u prosjeku 29 posto niže od mirovina muškaraca. To su izazovi na koje moramo odgovoriti u Europskom parlamentu jer ravnopravnost spolova u svim sferama života nije samo žensko pitanje, već civilizacijsko pitanje i pitanje naše budućnosti.

Naravno, pitanje energetskog siromaštva je i pitanje energetske politike Europske unije. Kako bi se smanjila ovisnost EU o ruskim fosilnim gorivima te kao odgovor na izazove klimatskih promjena, Europska komisija predstavila je plan REPower EU s mjerama koje se odnose na uštede energije, diversifikaciju opskrbe energijom i povećanje udjela obnovljivih izvora energije.