NOVOSTI

Zakon o europskom digitalnom identitetu građani će moći koristiti za rješavanje konkretnih životnih situacija
Romana Jerković i europski povjerenik Thierry Breton

Bruxelles – U utorak 21. ožujka 2023., započeli su pregovori između Europskog parlamenta i Vijeća EU o nacrtu zakona kojim se uspostavlja jedinstveni europski okvir za digitalni identitet. Pregovarački tim EP-a predvodila je zastupnica Romana Jerković (SDP/S&D) čije je izvješće dobilo zeleno svjetlo na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 13. – 16. ožujka u Strasbourgu. Uz predstavnike Švedske koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a, na otvaranju pregovora ispred Europske komisije sudjelovali su potpredsjednica EK Margrethe Vestager i povjernik Theirry Breton.

Komisija je 07. lipnja 2021. predložila europski okvir za digitalni identitet, koji će biti dostupan svim državljanima EU-a i europskim poduzećima. Građani će putem napredne aplikacije, tzv. digitalnog novčanika moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente jednim klikom na ekranu telefona. S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Europi, moći će pristupiti servisima javnog sektora i internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu europskog novčanika za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, npr. kako bi dokazao svoju dob. Korištenje europskog novčanika za digitalni identitet neće zamijeniti mogućnost korištenja papirnatih dokumenata.

„Sigurne usluge identifikacije iz ovog prijedloga omogućiti će građanima i poduzećima upotrebu digitalnih alata za različite svrhe, poput online plaćanja računa, kupovine i pristupa zdravstvenim zapisima. Zakon o europskom digitalnom identitetu ubrzat će digitalizaciju javnog sektora i društva te omogućiti sigurnu i transparentnu elektroničku identifikaciju u cijeloj EU. Glavni cilj novog zakona je olakšati svakodnevni život građanima EU, omogućujući im jednostavniji pristup uslugama privatnog i javnog sektora, te njihovim pravima u njihovoj zemlji ili tijekom putovanja i boravka u drugim državama članicama EU“, naglašava Jerković.

Na prvom održanom sastanku predstavnici svih triju institucija iskazali su zadovoljstvo do sada postignutim te naglasili potrebu da se zakon usvoji što prije kako bi građani dobili pristup sigurnim uslugama identifikacije u što skorijem roku. Jerković je na otvaranju pregovora predstavila prioritete EP-a uključujući visoku zaštitu osobnih podataka građana i sigurnosti čitavog sustava, kao i osiguravanje jednostavnog online pristupa ključnim uslugama javnog sektora kroz njihovu digitalizaciju. Pri tome je naglasila kako će korištenje digitalnog novčanika uvijek biti na dobrovoljnoj bazi, te kako ne smije doći do diskriminacije onih osoba koje zbog financijskih i drugih razloga neće koristiti digitalni novčanik za pristup online uslugama.

Okončanje pregovora između Europskog parlamenta i Vijeća EU o novom Zakonu o jedinstvenom europskom digitalnom identitetu očekuje se do kraja ove godine.