NOVOSTI

Zajedništvo – prva naučena lekcija za budućnost
Zajedničko djelovanje u pandemiji (1)

S povjerenicom za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides, na prvoj razmjeni mišljenja u okviru „Posebnog odbora za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost (COVI)“ razgovarali smo o tome što smo naučili iz našeg odgovora na pandemiju bolesti COVID-19. Pokušali smo odgovoriti na pitanje koja je bila naša prva naučena lekcija za budućnost.

Kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu istaknula sam kako smo na samom početku pandemije djelovali jednostrano, umjesto složno. Zaboravili smo da virusi ne poznaju granice i da je jedini način u borbi protiv njih – zajedničko djelovanje. Stoga sam imala potrebu naglasiti da bi vrijednost prekogranične suradnje i koordiniranog odgovora na pandemiju trebala biti naša prva naučena lekcija za budućnost.

Također, upozorila sam na činjenicu da je COVID-19 poremetio pružanje osnovnih zdravstvenih usluga, uključujući i pravovremenu dijagnozu kroničnih bolesti. Istaknula sam svoju bojazan da će to rezultirati priljevom pacijenata koji ulaze u sustav u kasnijoj fazi bolesti, što će uzrokovati dodatni financijski pritisak na naše zdravstvene sustave. Stoga zajednički moramo iznaći način kako ublažiti te posljedice i kako spriječiti da se to ponovi u budućnosti.

Europski parlament osnovao je u ožujku „Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost (COVI)“. Novi odbor će se baviti s četiri važna područja povezana s pandemijom. Riječ je o zdravlju, koordiniranom odgovoru s aspekta demokracije i temeljnih prava, društvenom i ekonomskom utjecaju te o Europskoj uniji i svijetu. U sljedećih godinu dana planirano je više susreta i razmjena mišljenja u okviru Posebni odbora COVI o svemu onome što je učinjeno do sada, zatim o trenutnom stanju i koracima koje trebamo poduzeti u borbi s pandemijom.