NOVOSTI

COVID-potvrde ne smiju biti ulaznice za kafiće i kina
COVID-potvrde ne smiju biti ulaznice za kafiće i kina

U povodu rasprave i glasovanja o COVID-potvrdama s javnošću sam podijelila svoje stavove. Pozdravila sam konačni dogovor između Europskog parlamenta i Europskog vijeća i naglasila kako je sada odgovornost na nacionalnim vladama da COVID-potvrde iskoriste isključivo u svrhu olakšavanja postojećih restrikcija, a nikako za uvođenje novih.

COVID-potvrde će u znatnoj mjeri olakšati putovanja svim građanima te osigurati veću sigurnost turističkog, ugostiteljskog i prijevozničkog sektora, posebno pogođenih ovom krizom.

* Ljudima treba pružiti više jasnih informacija o tome kako COVID-potvrde funkcioniraju i kada će ih moći koristiti za putovanje u svim državama članicama EU-a. U Europskom parlamentu smo za COVID-potvrde glasovali jer smatramo da potvrdom olakšavamo kretanje građanima.

* Moramo paziti na povezane rizike, poput razmjerno malog broja ukupno cijepljene populacije u Hrvatskoj i neopravdano skupih testova.

* Paralelno s izdavanjem COVID-potvrde, izuzetno je važno nastaviti s kampanjama cijepljenja stanovništva jer samo tako možemo čuvati zdravlje naših sugrađana.

* Kako bi se izbjegla financijska diskriminacija onih koji još uvijek nisu cijepljeni i prilikom putovanja se oslanjaju isključivo na negativan test, potrebno je osigurati besplatno testiranje svih građana. Zašto Vlada ne bi pokrila dio troškova za svoje građane koji plaćaju jednu od najviših cijena testiranja u Europi.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici Jutarnji list.