NOVOSTI

Upitno je hoće li građani uopće osjetiti ikakve uštede uz ove mjere
Upitno je hoće li građani uopće osjetiti ikakve uštede uz ove mjere

O Vladinom paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energenata razgovarala sam s Ljubicom Vuko za Jutarnji list i rekla sam da još ne znamo hoće li trgovci smanjivati cijene ili će iskoristiti ovu priliku za ostvarivanje dodatnog profita. No, drago mi je da je Vlada nakon višemjesečnog nedjelovanja konačno predstavila ipak nešto konkretnije i sveobuhvatnije mjere kao odgovor na ovu rastuću inflaciju.

Jasno je da je paket mjera u najvećoj mjeri usmjeren na građane i na branjenje njihova životna standarda subvencioniranjem cijene plina za kućanstva, promjenama u sustavu naknada socijalno ugroženima, isplatama jednokratnih naknade za umirovljenike i snižavanjem PDV-a na pojedine kategorije proizvoda i na plin i toplinsku energiju. No, nije sve tako bajno kako vladajući nastoje prikazati.

Prije svega smatram kako su mjere trebale stupiti na snagu odmah, a ne tek od 1. travnja. Pripremne radnje poput izmjena zakona trebale su biti već odrađene, kako bi mjere mogle odmah stupiti na snagu, umjesto da se s time tek sada kreće. Izgubili smo već četiri mjeseca, a kada mjere stupe na snagu, proći će pola godine otkako je Komisija predstavila svoj prijedlog. Vlada jako kasni u odnosu na druge europske države.

Što se tiče dijela oko smanjenja PDV-a na određene proizvode i pitanja hoće li trgovci smanjivati cijene ili će iskoristiti ovu priliku za ostvarivanje dodatnog profita, država po tom pitanju pere ruke i tvrdi da imamo tržišno gospodarstvo. Kada bismo uistinu imali tržišno gospodarstvo, cijene proizvoda u trgovinama bi pratile kupovnu moć građana i naši građani ne bi plaćali cijene koje su više no u Njemačkoj u kojoj je kupovna moć građana puno veća.

Ova energetska kriza još je jednom aktualizirala pitanje energetske politike Hrvatske i naše izražene ovisnosti o uvozu energenata. HDZ je svojom koruptivnom energetskom politikom prema Ini, obnovljivim izvorima energije, ali i ukupnom energetskom sustavu, Hrvatsku pretvorio u energetsku koloniju drugih država i energetskih lobija. Izgubili smo energetsku suverenost, a ne tako davno smo iz vlastitih resursa namirivali i do 80 posto potreba za plinom. Ukoliko želimo ojačati energetsku poziciju Hrvatske, moramo energetici pristupiti na promišljeni način kao sektoru od ključnog javnog interesa, ubrzati prijelaz na obnovljive izvore energije i to na način da potičemo diverzifikaciju obnovljivih energenata, a ne da se fokusiramo samo na vjetar, vodu ili sunce.

Vlada je prihvatila prijedloge da se malim i srednjim poduzetnicima podmiri dio troškova, ali problematično je što u mjere nisu ušla i velika poduzeća i veliki potrošači energije kojima troškovi energije u troškovima poslovanja predstavljaju veliku stavku. Građani će, nadam se, u kratkom roku možda osjetiti efekte ovih mjera, no što se gospodarstva na kojemu sve počiva tiče, ne vidim sustavan pristup koji bi im osigurao konkurentnost na domaćem i na europskom tržištu. U kojoj mjeri će predstavljene mjere pomoći građanima i gospodarstvu, vidjet ćemo tek s vremenskim odmakom.