NOVOSTI

Vrijeme je za ekonomsku konsolidaciju i saniranje društvenih posljedica krize
Vrijeme je za ekonomsku konsolidaciju

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu danas sam sudjelovala u raspravi o Stanju Unije 2021. te se osvrnula na govor predsjednice Ursule von der Leyen.

Pozdravljam napore Komisije u nastojanju da odgovori na brojne izazove s kojima smo se susreli. Činjenica je da su tijekom ove godine naučene određene pouke te da nam predstoji faza ekonomske konsolidacije i saniranja društvenih posljedica koronakrize. Kako bi oporavak bio što dinamičniji, iznimno je važno nastaviti rad na izgradnji Europske zdravstvene unije jačanjem kapaciteta zdravstvenih sustava za suočavanje s budućim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama. U tom smislu pozdravljam uspostavu novog europskog tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA). Ulaganja u ljude i zdravstvenu infrastrukturu moraju biti ključni dio nacionalnog plana oporavka u Hrvatskoj i u ostatku EU-a.

Predsjednica von der Leyen izjavila je kako će se oko pitanja digitalnih tehnologija „lomiti koplja“. Zato pozdravljam poseban naglasak u govoru na potrebu ulaganja u digitalnu infrastrukturu, poput 5G mreža i optičkog interneta te na digitalne vještine.

Kada govorimo o digitalizaciji, ono što nije naglašeno u govoru, a što smatram izuzetno važnim, jest da je potrebno nastaviti s daljnjom modernizacijom i digitalizacijom javne uprave. Time možemo osigurati velike uštede, ponuditi bolje usluge građanima i osigurati bolji protok informacija.

U traženju odgovora na izazove s kojima se suočavamo, ne smijemo zaboraviti da mnogi naši sugrađani i dalje trpe ozbiljne posljedice COVID-krize. Zato je od ključne važnosti da zakonodavstvo Unije, na razinama svih politika, prepozna važnost socijalne dimenzije i da osiguramo da predstojeća tranzicija bude socijalno osjetljiva i pravedna.

Ovdje ponajprije skrećem pozornost na inicijative poput socijalnog fonda za klimu, čijim će sredstvima države članice pomagati građanima u borbi protiv energetskog siromaštva i time znatno doprinijeti jačanju kolektivnih kapaciteta za ispunjavanje zahtjeva koje pred nas postavljaju klimatske promjene i digitalizacija. Naši građani okosnica su zelene i digitalne tranzicije, a svi naši napori da je provedemo trebali bi za cilj imati upravo njihovu dobrobit.