NOVOSTI

Geopolitički odnosi će sve više ovisiti o sposobnosti ovladavanja  novim tehnologijama
Rasprava o budućnosti transatlantskih odnosa

Europski parlament održao je 05. listopada raspravu o budućnosti transatlantskih odnosa. U tom kontekstu, Jerković smatra kako je ključno nastaviti raditi na jačanju europskih obrambenih i obavještajnih kapaciteta, te tako smanjiti izraženu ovisnost o SAD-u. Posebno je naglasila važnost transatlantskog Vijeća za trgovinu i tehnologiju u razvoju tehnologije u skladu sa demokratskim vrijednostima.

– Uska suradnja i strateški odnosi između Europske unije i njezinih država članica te SAD-a temelje se na zajedničkoj povijesti i na zajedničkim demokratskim vrijednostima. Iako je Kina preuzela titulu najvećeg trgovinskog partnera EU-a, upravo zajedničke vrijednosti čine vezivno tkivo transatlantskog saveza. I prije Trumpova dolaska na vlast u Americi, ti odnosi postali su zategnuti zbog prebacivanja fokusa američke vanjske i trgovinske politike sa Europe i Bliskog istoka prema azijsko-pacifičkoj regiji. Izbor Joe Bidena za predsjednika SAD-a predstavlja priliku za revitalizaciju transatlantskog partnerstva i općenito multilaterizma u područjima kao što su klimatske promjene, digitalna transformacija, demokracija i kibernetička sigurnost – smatra Jerković.

Govoreći o jačanju strateške autonomije EU-a u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike, Jerković smatra kako je krajnje vrijeme da se dokine praksa “outsourcanja” europske vanjske i sigurnosne politike SAD-u, te kako se Europa treba okrenuti jačanju vlastitih obrambenih i obavještajnih kapaciteta. U tom smislu, Stalna strukturirana suradnja (PESCO) predstavlja dobru osnovu za jačanje europskih kapaciteta za nošenje sa nizom sigurno-obavještajnih izazova, kako regionalnih tako i globalnih.

Jerković također smatra kako će u narednom periodu geopolitički odnosi sve više ovisiti o sposobnosti ovladavanja novim tehnologijama, poput umjetne inteligencije i upravljanja podacima, i postavljanju globalnih tehnoloških standarda sukladno zajedničkim vrijednostima. Smatra kako uspostava Vijeća za trgovinu i tehnologiju kao platforme za transatlantsku suradnju u području razvoja tehnologija može znatno doprinijeti revitalizaciji odnosa.

– Nevjerojatan tehnološki razvoj kojemu svjedočimo sa sobom povlači niz etičkih i političkih pitanja u njihovoj primjeni. Jedan od problematičnih primjera je primjena biometrijskog sustava u razvoju kineskog sustava društvenog bodovanja osmišljen s ciljem bodovanja građana ovisno o njihovom društvenom i financijskom ponašanju. Podaci potrebni za bodovanje prikupljaju se pomoću nadzornih kamera, društvenih mreža i ostalih baza podataka. Smatra kako takvim praksama nema mjesta u demokratskim društvima, a Transatlantsko Vijeće za trgovinu i tehnologiju vidi kao demokratsku jezgru digitalne budućnosti u nastajanju.

Zaključno, u kontekstu viznog reciprociteta između EU-a i SAD-a, Jerković je pozdravila odluku američkih vlasti kojom se ukidaju vize za hrvatske državljane. Smatra kako je to još jedna potvrda dobrih bilateralnih odnosa na relaciji Washington-Zagreb, te osim koristi za građane, nada se kako će ta odluka doprinijeti i jačanju gospodarskih suradnje i poslovnih veza.