NOVOSTI

Studijsko putovanje u Bruxelles za pročelnice iz Grada Rijeke i PGŽ-a
Studijsko putovanje - Romana Jerković (1)

Za pročelnice odjela Grada RijekePrimorsko-goranske županije organizirala sam studijsko putovanje u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu, kako bih s predstavnicama lokalne i regionalne uprave podijelila najnovije informacije iz područja zdravlja i digitalnih politika. Također, bila je to prilika da ih upoznam s radom mog Ureda te sa svojim dosadašnjim aktivnostima u Parlamentu.

U izaslanstvu su bile zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, Eda Harbaš iz Grada Rijeke, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo Silvia Hunjadi Korošec, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, pročelnica županijskog Odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, Nada Milošević iz Primorsko-goranske županije, pročelnica županijskog Odjela za opću upravu i upravljanje imovinom Branka Mimica, Gordana Saršon iz Primorsko-goranske županije, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić te Koraljka Vahtar Jurković iz Primorsko-goranske županije.

Studijsko putovanje - Romana Jerković 2 (1)

Jedna od tema kojima se intenzivno i aktivno bavim jest karcinom. Stoga sam svoje gošće upoznala s ciljevima Europske zdravstvene unije, njenim ključnim zakonodavnim inicijativama te sa strategijom borbe protiv raka. Klimatske promjene još su jedna iznimno važna globalna tema na kojoj je znatne pomake moguće postići i na lokalnoj razini. Stoga smo razgovarale i o ciljevima Europske unije kada je riječ o klimatskim promjenama te o ulozi lokalne i regionalne uprave u borbi protiv te pošasti našeg doba.

Studijsko putovanje - Romana Jerković

Posebno mi je zadovoljstvo kao članici Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu bilo organizirati pročelnicama sudjelovanje na Posebnom odboru za pandemiju bolesti COVID-19: stečena iskustva i preporuke za budućnost, COVI, na kojem smo razmijenili mišljenja s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides i razgovarali o tome što smo naučili iz našeg odgovora na pandemiju. Rekla sam kako nas je pandemija naučila da virusi ne poznaju granice i da samo zajedničkim djelovanjem možemo pobijediti u toj borbi.

Imajući u vidu da je pandemija COVID-19 značajno ubrzala digitalnu transformaciju, države koje uspiju ubrzati razvoj digitalne ekonomije brže će se oporaviti od posljedica krize. Očekuje se da će digitalni sektor biti jedan od ključnih nositelja transformacije i prilagodbe novim tržišnim okolnostima za sve industrije. Na tom se planu, također, može raditi i razvijati i na lokalnim i regionalnim razinama, istaknula sam.

Romana Jerković

Nezaobilazna tema bila je i ravnopravnost spolova, s fokusom na raspravu o ravnopravnom sudjelovanju i vodstvu žena u političkom i javnom životu, a organizirala sam i susret s nekoliko zastupnica iz S&D grupacije.

Budući da smo u Bruxellesu bile upravo u vrijeme kada se u nekoliko hrvatskih gradova održavao prosvjed potpore Mireli Čavajdi, i mi smo poslale poruku – DOSTA! I podigle glas za ženska i reproduktivna prava, za ljudska prava i za pravo žena na izbor. Sve u svemu, uspješno studijsko putovanje.