NOVOSTI

Smanjenjem vlastitog ugljičnog otiska protiv klimatskih promjena

Zašto kažem da smanjenjem vlastitog ugljičnog otiska možemo dati svoj udio u borbi protiv klimatskih promjena? Globalno zagrijavanje i njegove posljedice više nisu samo priče iz daleke budućnost, već naša realnost. Apokaliptični prizori uslijed ekstremno visokih temperatura diljem Europe upozorenje su svakome od nas. Uzroci klimatskih promjena su zasluga ljudskog faktora i povećanja emisija stakleničkih plinova.

„Spremni za 55 posto“

Kao dio Europskog zelenog plana, uz Europski zakon o klimi, Europska unija sebi je postavila obvezujući cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine što zahtijeva da se trenutne razine emisije stakleničkih plinova znatno smanje u sljedećim desetljećima.

Zakonodavnim paketom “Spremni za 55 posto” nastoji se uskladiti zakonodavstvo Europske unije s ciljem smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. godine. On je predan Vijeću EU u srpnju 2021. i o njemu se od tada raspravlja na razini ministara odgovornih za područja obuhvaćena zakonodavnim paketom, a koja se odnose na promet, okoliš, energiju te gospodarska i financijska pitanja.

Što je osobni ugljični otisak?

Dodatno, paket „Spremni za 55 posto“ uključuje i prijedlog za reviziju direktive o obnovljivoj energiji. Prijedlog je povećanje trenutačnog cilja na razini EU-a od najmanje 32 posto obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu na najmanje 40 posto do 2030. godine. Također, sadrži i niz odredbi za ubrzanje napora država članica za energetsku učinkovitost. Primjerice, povećane godišnje obveze uštede energije i nova pravila usmjerena na smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora, kao i ciljane mjere za zaštitu ranjivih potrošača.

Sve zakonodavne inicijative i prijedlozi mogu biti uspješni samo ako svatko od nas preuzme odgovornost za vlastiti odnos prema okolišu. Naš osobni ugljični otisak dio je globalnog utjecaja, a mjeri se kao ukupna emisije ugljičnog dioksida (CO2) i drugih stakleničkih plinova nastala našim aktivnostima tijekom godine; od putovanja, potrošnje energenata te pripreme hrane, do odlaganja otpada. Eto, zato kažem da smanjenjem vlastitog ugljičnog otiska možemo dati svoj udio u borbi protiv klimatskih promjena.

Smanjenjem osobnog ugljičnog otiska djelujemo odmah

Smanjenje osobnog ugljičnog otiska obveza je i odgovornost svakoga od nas. Već danas važno je mijenjati navike, način života i ophođenja prema okolišu. Vlastiti ugljični otisak možemo smanjivati racionalnim korištenjem energije, uporabom ekološki prihvatljivog prijevoza, recikliranjem, ali i pažljivijim odabirom prehrambenih namirnica.

Važno je djelovati odmah.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu