NOVOSTI

Rješenje za cjepivo mora se pronaći
Rješenje za cjepivo mora se pronaći

U emisiji Večernjeg lista novinarka Petra Maretić Žonja i ja razgovarale smo o novom programu ”Europa za zdravlje”. Naglasila sam: „Rješenje za cjepivo mora se pronaći. Večernji list: Da sam na premijerovu mjestu, ne bih sjedila skrštenih ruku

Program „EU za zdravlje“ najveći je program za zdravlje Europske unije ikad. Dat će snažnije temelje Europskoj zdravstvenoj uniji i otvorit će novu eru zdravstvene politike. Vrijednost mu je 5,11 milijardi eura, što bi trebalo bi biti iskorišteno za zaštitu građana od prekograničnih prijetnji zdravlju i jačanje kapaciteta upravljanja krizom.

  • Program će omogućiti duboke strukturne reforme sa svrhom kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite. Njime će se poboljšati dostupnost i pristupačnost lijekova i medicinske opreme, potaknut će inovacije i istraživanja, ojačati zdravstvene sustave, ali i ljudske potencijale.
  • Ova kriza pokazala je, među ostalim, da nam zdravlje mora biti najveći prioritet. Pokazala je da granice ne znače apsolutno ništa za ugroze poput ove pandemije. Pokazala je da moramo raditi zajedno i biti bolje koordinirani. Lijepo je rekla Ursula von der Leyen: „Sigurni smo onog trenutka kad su apsolutno svi sigurni“.

Ponavljam: Rješenje za cjepivo mora se pronaći!

  • Činjenica je da smo suočeni s problemom isporuke cjepiva. I činjenica je da se rješenje za cjepivo mora pronaći. Čini se da su podcijenjeni izazovi vezani uz proizvodnju i sigurnost distribucije cjepiva. Europska komisija propustila je osigurati pravo na patente i preuzela je na sebe financijski rizik u slučaju nuspojava.
  • Znamo da je alternativno rješenje za cjepivo okretanje ruskoj i kineskoj proizvodnji. Na premijeru je da povuče potez. Da sam ja na njegovom mjestu, ne bih sjedila skrštenih ruku i sigurno bih našla rješenje za cjepivo. Učinila bih sve da građani budu procijepljeni u što većem broju, u što kraće vrijeme. A kod nas je procijepljenost samo 5,2%!

Sredstva koja će pripasti svakoj pojedinoj članici, pa i Hrvatskoj, dogovarat će se tijekom provedbe programa „EU za zdravlje“. Koliko će Hrvatska sredstava dobiti, ovisit će, kao što uvijek ovisi, i o sposobnosti naše državne administracije i njezinim kapacitetima da prepozna priliku i pruži podršku ljudima koji rade u sustavu zdravstva. Ali već znamo da će se od ukupnih sredstava 20% moći koristiti za prevenciju bolesti, 12,5% za javnu nabavu nacionalnih zaliha osnovnih proizvoda, 8% za administrativne troškove.