NOVOSTI

Dijeljenje podataka mora biti sigurno
Razmjena i dijeljenje podataka moraju se odvijati u sigurnom okruženju

Europska komisija predstavila je 23. veljače 2022. godine Akt o podacima kojima Komisija želi pojasniti tko i na koji način može koristiti podatke. Osim toga, prijedlog uključuje i odredbe o dostupnosti podataka javnim tijelima, oblaku i jamstvima za interoperabilnost usluga. Nakon Akta o upravljanju podacima, ovo je druga zakonodavna inicijativa koja je proizašla iz Europske podatkovne strategije kojom se želi potaknuti digitalna transformacija i osigurati daljnji rast podatkovne ekonomije u Europi. Građani moraju znati da je dijeljenje podataka sigurno.

Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za Europski digitalni identitet smatram da je Akt o podacima komplementaran s ciljevima Uredbe o europskom digitalnom identitetu na način da oba zakona žele građanima dati više kontrole oko korištenja, dijeljenja podataka i upravljanja vlastitim podacima.

Europska unija je konačno prepoznala vrijednost dijeljenja podataka u pokretanju inovacija, poboljšanju donošenja odluka i povećanju operativne učinkovitosti kroz digitalizaciju. No jednako važno, Europa je odlučila stati na kraj nepoštenim praksama eksploatacije osobnih podataka u svrhu njihove monetizacije od strane velikih poduzeća i platformi.

Razmjena i dijeljenje podataka moraju se odvijati u sigurnom okruženju te u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka. Akt o podacima prilika je da se dodatno harmoniziraju pravila oko dijeljenja podataka, ojačaju mehanizmi zaštite osobnih podataka te da se osigura interoperabilnost usluga na jedinstvenom tržištu.

Tijekom posljednjih nekoliko godina digitalne tehnologije preobrazile su gospodarstvo i društvo te utjecale na sve sektore gospodarske djelatnosti i aspekte svakodnevnog života. Podaci su temelj te preobrazbe: građani će imati velike koristi od inovacija utemeljenih na podacima, kao što su poboljšano personalizirano zdravstvo. Olakšavanjem pristupa i korištenja podataka poduzećima i građanima želimo potaknuti tržišnu utakmicu i inovacije u Uniji kao cjelini te time dodatno ojačati tehnološku suverenost Europe.