NOVOSTI

Problem nestašice lijekova u Hrvatskoj i Europi
Imamo novi program EU-a u području zaštite okoliša

Kada govorimo o dostupnosti lijekova u EU, slabosti u sustavu izašle su na površinu najprije uslijed pandemije Covid-19 kada smo se suočili s problemima u proizvodnji i opskrbi lijekovima, a trenutno i zbog većeg broja respiratornih infekcija i manjka proizvodnih kapaciteta na tlu Europske unije.

O ovim izazovima govorila sam u nekoliko navrata i kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu te jedna od izvjestiteljica EP-a za Izvješće o dostupnosti lijekova. Ovaj dokument sadržava niz preporuka za rješavanje dugotrajnih strukturnih problema EU-a, potrebu suradnje i koordinacije europskih i nacionalnih politika kako bismo ojačali zdravstvene sustava zemalja članica, a time i stratešku autonomiju Europe u segmentu proizvodnje lijekova.

Od izbijanja pandemije koronavirusa razvidna je postala europska ovisnost o stranim proizvođačima medicinskih proizvoda, kao i farmaceutskih proizvoda i sastojaka koji se koriste u proizvodnji, prije svega iz Kine i Indije koje su tijekom pandemije ograničavale proizvodnju i izvoz lijekova. Stoga se europske zemlje i Europska unija suočavaju s problemima u lancu opskrbe lijekova, medicinskih proizvoda i farmaceutskih sastojaka.

Dostupnost lijekova, koji se u Hrvatskoj vrlo često prodaju po nekoliko puta višim cijenama nego u EU, uvelike utječe na kvalitetu života mnogih naših građana. Regulatorna tijela unutar i izvan Europe sve više rade zajedno, kako bi spriječile nestašicu i ograničile probleme kad se pojave.

U ožujku ove godine Europski parlament će započeti reviziju europske farmaceutske legislative, Zakona koji regulira poslovanje farmaceutskih tvrtki na europskom tlu. Ovo će biti izvrsna prilika da dodatno osiguramo sigurnost opskrbe lijekovima i uvedemo sistem ranijeg obavještavanja o nestašicama. Ministarstvo zdravstva RH priopćilo je kako radi na Projektu za upravljanje nestašicama lijekovima u sklopu kojega bi zdravstvene ustanove izvještavale kakvo je stanje sa zalihama lijekovima. Iznimno je važno da se, u skladu s preporukama Europske komisije, taj proces što prije uspostavi.

Dodatno, nestašica lijekova ponovno otvara pitanje samodostatnosti u proizvodnji lijekova, koja bi trebala biti strateška grana svakog gospodarstva. Nužno je povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, kako bi hrvatski proizvođači mogli osigurati proizvodnju nužnih lijekova i biti konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.