NOVOSTI

Cijepljenje preko reda u suprotnosti je s javnim interesom
Cijepljenje preko reda

Tjednik Nacional 16. veljače 2021. objavio je intervju u kojem sam se osvrnula i na tzv. prekoredaše. Naravno, aludirala sam na cijepljenje preko reda. Smatram da prekoredaši rade u direktnoj suprotnosti s načelima javnog interesa. Za prekoredaše ne bi smjelo biti tolerancije. Donosim vam glavne naglaske iz intervjua koji sam dala Nacionalu.

  • Svi imamo roditelje, ali bismo trebali imati i svijest o tome kakvim se poslom bavimo. Trebali bismo imati i savjest, a ona je u ovom slučaju neispravna. Nevjerojatno je da i u bolesti ima “jednakijih“. Mislim da u javnosti ne bi smjelo biti tolerancije za tzv. prekoredaše i cijepljenje preko reda. Cijepiti se preko reda ili omogućili drugima da se cijepe preko reda u direktnoj je suprotnosti s načelima javnog interesa. Što se tiče Stožera, oni već dugo lutaju u svojim odlukama, kopiraju tuđa rješenja bez imalo uvažavanja naših vlastitih specifičnosti, kasne u svemu, donose nelogične i diskriminatorne mjere, kompromitiraju se…
  • Pravo farmaceutskih kompanija na dobit ne može biti veće od prava na zdravlje, a zdravlje mora biti i ostati prioritet broj jedan – to je moja ključna poruka. Procijepljenost u Europskoj uniji je svega 3%, što je zabrinjavajuće pa sam postavila pitanje nije li prevelik naglasak u pregovorima s proizvođačima stavljen na nabavnu cijenu cjepiva, umjesto da prioritet budu brzina proizvodnje i sigurnost opskrbe.

Cijepljenje preko reda

Posebno sam naglasila da članovi Stožera kopiraju tuđa rješenja bez uvažavanja naših specifičnosti, kasne, donose nelogične mjere, kompromitiraju se… Izgubili su kredibilitet, sad je to svima jasno i vrijeme je da odu.

  • No sada je ključno usredotočiti se na izlazak iz ove krize, a Komisija u tome ima punu podršku socijaldemokrata u EP-u. Mi i dalje smatramo da je usvajanje Europske strategije za cjepivo koja podrazumijeva zajedničko i solidarno traženje rješenja bila ispravna odluka.
  • Žrtva je uvijek žrtva, tko god ona bila i koliko god bila poznata ili nepoznata. To nije samo pitanje žena, pitanje samo glumica ili holivudskih zvijezda. To je civilizacijsko pitanje i pitanje elementarne društvene pristojnosti. Sve ostalo oko toga nije mi u fokusu. Kao članica Izvršnog odbora PES-a Women, europskih socijaldemokratkinja, tu temu podigla sam na europsku razinu.