NOVOSTI

Poticanje obnovljivih izvora energije i energetska učinkovitost važni su u borbi protiv klimatskih promjena

Kako bismo se uhvatili u koštac s klimatskim promjenama i smanjenjem emisija stakleničkih plinova unutar Europske unije, Vijeće Europske unije i Europski parlament dogovorili su paket „Spremni za 55%”, s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030., što je Europskim zakonom o klimi postalo i pravna obveza.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova je izazov za sve države članice EU-a, uključujući i Hrvatsku. Hrvatska je kao članica EU-a također uključena u ovaj plan i obvezna je smanjiti emisije stakleničkih plinova na svojem teritoriju.

Prema zadnjim podacima, Hrvatska je u 2019. godini imala emisije stakleničkih plinova od oko 18,2 milijuna tona ekvivalenta CO2. Da bi Hrvatska ispunila cilj EU-a i smanjila svoje emisije stakleničkih plinova, potrebno je poduzeti određene mjere i preuzeti svoj dio odgovornosti u borbi protiv ovog globalnog problema.

Jedna od ključnih mjera koju trebamo poduzeti jest smanjenje emisija ugljika u sektoru energije. Hrvatska ima ogromni potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, ali i dalje ovisi o fosilnim gorivima kao što su ugljen, plin i nafta što znači da naša energetska proizvodnja i dalje emitira velike količine ugljika u atmosferu.

Osim toga, potrebno je potaknuti energetsku učinkovitost u građevinskom sektoru i industriji. Građevinski sektor i industrija zajedno čine veliki dio emisija ugljika u Hrvatskoj, stoga je važno da se poduzmu mjere za smanjenje potrošnje energije i emisija ugljika u ovim sektorima. Također, treba poticati energetsku učinkovitost u zgradama, prometnom sektoru i industriji, te uvesti strože propise o emisijama stakleničkih plinova za industrijske pogone i vozila.

Pošumljavanje, agrošumarstvo, upotreba postrnih, pokrovnih i konzervacijskih usjeva, prenamjena poljoprivrednog zemljišta u zemljište na ugaru ili trajne travnjake te obnova tresetišta i močvarnih područja također su neka od mogućih prirodnih rješenja za koja se svakodnevno zalažem.

U konačnici, smanjenje emisija ugljika u Hrvatskoj neće biti jednostavan zadatak, ali je iznimno važan za našu budućnost. Zato se, kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, zalažem za snažnu podršku obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, kao i za zajednički rad na ovom pitanju u Hrvatskoj i u Europskoj uniji.