NOVOSTI

Plenarna sjednica EP od 13. do 16. veljače 2023.
Bez energetske suverenosti nema razvoja

REPowerEU u nacionalnim planovima oporavka

Ovaj tjedan u Europskom parlamentu na rasporedu je plenarna sjednica na kojoj, između ostalog, očekujemo i glasanje o uključivanju mjera iz energetske strategije REPowerEU u revidirane nacionalne planove oporavka. Te mjere odnose se na uštedu i proizvodnju čiste energije te diversifikaciju opskrbe energijom kako bi se ubrzala energetska tranzicija, podržala neovisnost o ruskim fosilnim gorivima te unaprijedila borba protiv energetskog siromaštva.

Nadalje, u raspravi s predsjednicom Komisije, Ursulom von der Leyen, kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu komentirat ću novi prijedlog Zelenog industrijskog plana za ostvarivanje nulte neto emisije stakleničkih plinova kako bi se potaknuo razvoj čiste tehnologije u EU i osigurala strateška autonomija Europske unije.

Izborna prava za građane EU koji žive u drugoj državi članici

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će s Komisijom i o prijedlozima za uklanjanje prepreka s kojima se suočava više od 11 milijuna građana EU-a s pravom glasa koji žive u drugoj državi članici kada se žele kandidirati i glasovati na europskim i lokalnim izborima. Dodatno, u utorak će se i glasovati o dva nacrta izvješća.