NOVOSTI

Održivi ciklus ugljika

Održivi ciklus ugljika tema je o kojoj se sve više raspravlja. Tako je i u okviru Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) održana je rasprava o Izvješću o održivim ciklusima ugljika, odnosno o ulozi hvatanja ugljika u postizanju klimatske neutralnosti i stvaranju uspješnog dekarboniziranog gospodarstva u Europi.

Ovo Izvješće nastalo je kao odgovor Europskog parlamenta na Komunikaciju čija je tema upravo održivi ciklus ugljika. U njoj se utvrđuje akcijski plan za razvoj održivih rješenja za povećanje uklanjanja ugljika iz atmosfere. Kako bi se uravnotežili učinci emisija CO2, EU će morati drastično smanjiti svoju ovisnost o ugljiku iz fosilnih izvora, povećati količinu sekvestracije ugljika u poljoprivredi kako bi se skladištilo više ugljika u prirodi te promicati industrijska rješenja za održivo i provjerljivo uklanjanje i recikliranje ugljika.

Hvatanje ugljika kao doprinos ruralnom razvoju

Kao izvjestiteljica u sjeni Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu za ovo izvješće, predstavila svoje amandmane i prijedloge. Uz to, izrazila sam svoju zabrinutost oko pojedinih dijelova Komisijinog prijedloga. Zalažem se za bolju regulaciju kupnje zemljišta od strane velikih korporacija te za davanje poticaja poljoprivrednicima za usvajanje klimatski prihvatljivih rješenja hvatanja ugljika.

Procesi hvatanja ugljika u poljoprivredi mogu doprinijeti ruralnom razvoju i povećanju socijalne uključenosti ruralnih područja te otvaranju novih radnih mjesta. To je razlog zašto bismo tome trebali pristupiti na holistički način i pokušati izvući i društvenu korist iz proizvodnje ugljika. Međutim, važno je upozoriti na problem mogućeg tzv. „otimanja zemljišta“, odnosno kupnje velike količine zemlje od strane korporacija, čime im se omogućuje da samo kompenziraju, a ne zaista i smanje svoje štetne emisije ugljika.

Pošumljavanje, agrošumarstvo i ponovno vlaženje isušenih močvara

Nadalje, istaknula sam i kako su industrijska rješenja u hvatanju ugljika veoma važna. Nužno je daljnje ulaganje u razvoj pristupačne, sigurne i dugotrajne tehnologije. Međutim, naglasila sam i kako smatram da bi naš prioritet i dalje trebala biti prirodna rješenja hvatanja ugljika, poput pošumljavanja, agrošumarstva i ponovno vlaženje isušenih močvara i tresetišta.

S ciljem unaprjeđenja razmjene znanja i najboljih praksi, predložila sam i uspostavu digitalne platforme za komunikaciju dionika jer održivi ciklus ugljika dugo će još biti tema. Glasovanje o Izvješću o održivom ciklusu ugljika u Europskom parlamentu predviđeno je u studenom ove godine.