NOVOSTI

Objavljen nacrt moga izvješća
Okvir za digitalni identitet - Romana Jerković

Nakon nekoliko mjeseci rada, ovaj tjedan je objavljen nacrt moga izvješća za prijedlog zakona kojim se uspostavlja novi europski okvir za digitalni identitet!

Kao glavna autorica Europskog parlamenta za taj zakon i članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, u svom izvješću predložila sam niz dopuna s ciljem olakšavanja pristupa građanima privatnim i javnim uslugama kroz njihovu digitalizaciju.

Novi okvir građanima će uvelike olakšati život i posao, jer će nizu usluga moći pristupiti na siguran i brz način korištenjem aplikacije za mobitele. U novu aplikaciju, tzv. digitalni novčanik, građani će moći pohraniti niz osobnih dokumenata, poput digitalne osobne ili zdravstvene iskaznice, i koristiti ih kako bi se na jednostavan način identificirali u dnevnoj interakciji s tijelima državne uprave, prilikom kupovine online ili odlaska liječniku. Od plaćanja računa do kupovine na internetu, novim zakonom građanima štedimo dragocjeno vrijeme, smanjujemo birokraciju i pojednostavljujemo ispunjavanje dnevnih obaveza!