NOVOSTI

Novim zakonodavnim okvirom o EMA-i počinjemo rješavati problem nestašica lijekova
počinjemo rješavati problem nestašica lijekova

Europski parlament danas je izglasao izvješće o jačanju uloge Europske agencije za lijekove (European Medicines Agency) u odgovoru na izvanredna stanja u području javnog zdravlja. Problem nestašica lijekova aktualizirala sam izradom mišljenja o toj temi u ime Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i pozdravila sam poziciju koju je Europski parlament zauzeo ovim izvješćem.

Unatoč brojnim upozorenjima, pandemiju smo dočekali nespremni. To se ponajbolje očitovalo nestašicom lijekova i medicinske opreme nastale zbog naglog porasta potražnje na koju nismo mogli pravovremeno odgovoriti brzim povećanjem proizvodnog kapaciteta te zbog složenosti globalnog lanca opskrbe medicinskim proizvodima. Možemo reći da je smjer za koji smo danas glasali naša naučena lekcija iz COVID-19 pandemije jer on pruža dugoročan okvir za odgovor na buduće zdravstvene krize: uspostavlja sistem praćenja i ublažavanja rizika od nestašica najvažnijih lijekova i medicinskih proizvoda te osigurava pravodoban razvoj visokokvalitetnih, sigurnih i djelotvornih lijekova u izvanrednim stanjima.

Nestašica lijekova u Europskoj uniji nije nov problem

Smatram da je potrebno naglasiti kako su ovo zapravo stari problemi i da je pandemija u mnogočemu razotkrila stare boljke ne samo hrvatskog, već i svih drugih zdravstvenih sustava u EU.

Dakle, nestašica lijekova u EU nije nov problem. Samo u razdoblju od 2000. do 2018. nestašica lijekova povećala se 20 puta. Pri tome lijekovi za liječenje raka, infekcija i poremećaja živčanog sustava čine više od polovine lijekova kojih nedostaje. Ako znamo da 80% aktivnih farmaceutskih sastojaka i 40% gotovih lijekova koji se prodaju u Europi dolazi iz Kine i Indije, onda sasvim lako možemo zaključiti da Europa nije samodostatna kada se radi o lijekovima i medicinskoj opremi.

Uredba o jačanju uloge Europske agencije za lijekove u pripravnosti za krizne situacije i upravljanju njima u području lijekova i medicinskih proizvoda prva je u nizu uredbi kojima se gradi snažniji okvir EU-a za zdravstvenu sigurnost – Europska zdravstvena unija. Njome se Europskoj agenciji za lijekove proširuje mandat koji bi, po završetku pregovora Europskog parlamenta s Europskim vijećem, trebao obuhvaćati i pripremu te upravljanje učinkom koji događaji i izvanredna stanja velikih razmjera imaju na lijekove za primjenu kod ljudi, praćenje nestašica lijekova i medicinskih proizvoda i pružanje savjeta o lijekovima koji bi mogli pomoći u odgovoru na izvanredna stanja u području javnog zdravlja.