NOVOSTI

Nije dovoljno samo ograničiti cijene goriva
Udar cijena energenata

Za Newsroom N1 televizije komentirala sam sastanak nas zastupnika u Europskom parlamentu s povjerenicom za energetiku, na kojem smo raspravljali o mogućim mjerama koje bi ublažile udar cijena energenata na stanovništvo.

Smjernice koje se pripremaju su dobre, ali se sama Europska komisija pomalo ograđuje jer ne postoji jedinstven paket koji bi vrijedio za sve i koji bi se mogao nametnuti svim članicama. No postoje mehanizmi koji se vjerojatno mogu primjenjivati bez nekih većih problema svugdje, poput vaučera za najsiromašnije građane, sugerira se promjena poreznih stopa ili smanjenje trošarina.

Pozdravljam odluku Vlade da ograniči cijene goriva na mjesec dana, ali to nije dovoljno i to je samo jedna od mjera. No, ta mjera ne podrazumijeva daljnje poteze Vlade ili uzimanje iz vlastitog budžeta. Ona ograničava nečiju tuđu zaradu, što pozdravljam. Vlada na tome ne može stati, jer cijene energenata su još u devetom mjesecu na nekim tržištima porasle i 100%.

Mi smo morali ovo očekivati i bolje se pripremiti. Vlade se ne mogu praviti da se ne događa to što se događa. Od hrvatske Vlade očekujem da donese konkretne dodatne mjere za zaštitu najugroženijih obitelji u Hrvatskoj. Jer, već sada imamo situaciju da brojne obitelji jedva krpaju kraj s krajem, već sad su u problemu kad se govori o plaćanju režija, koje su već sada u siromaštvu. Treba ciljano osmisliti mjere kao što su jednokratne socijalne pomoći, vaučeri i tako dalje, kako bi se tim obiteljima pomoglo.

Rekla bih da straha od nedostatka plina u Europskoj uniji ipak nema. Zalihe Europske unije u ovom trenutku jesu rekordno niske. One iznose 77%. Međutim, one ipak postoje. Naravno, puno će faktora igrati važnu ulogu u tome kakva će situacija biti na tržištu plina. Ali, jučerašnja izjava Vladimira Putina o tome da ne planira uskratiti Europi plin i, dapače, da ima namjeru povećati proizvodnju, mislim da je ohrabrujuća i mislim da ne bismo trebali imati problema.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu.