NOVOSTI

Na razini Europske unije moramo imati spremne postpandemijske politike za dobrobit djece i mladih
Poseban naglasak stavljam na zaštitu podataka i sigurnost na internetu

Na Posebnom odboru za pandemiju bolesti COVID-19 u Europskom parlamentu raspravljali smo o posljedicama pandemije COVID-19 na djecu, a posebno na njihovo mentalno zdravlje.

Dugotrajne izolacije, zatvaranje škola, izostanak aktivnosti te druženja s vršnjacima negativno su utjecale na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje, ali i na društveno-ekonomski položaj obitelji zbog smanjenih prihoda ili gubitka posla roditelja.

Nažalost, podaci UNICEF-a pokazuju kako je broj djece koja žive u siromašnim kućanstvima povećan za 60 milijuna tijekom 2021., u usporedbi s 2019. godinom. Također, više od 400 milijuna djece u svijetu nije moglo pristupiti učenju na daljinu tijekom zatvaranja škola 2020. godine.

„ Jako je važno da u Europskom parlamentu ozbiljno pristupimo negativnim posljedicama pandemije na društveno-ekonomski status te zdravlje djece i mladih. Stečena iskustva tijekom pandemije moramo  iskoristiti kako bismo spriječili sličan scenarij u budućnosti, oblikovanjem konkretnih postpandemijskih politika za dobrobit najranjivijih skupina društva. Posebno se to odnosi na rješenja za izbjegavanje dugotrajnih zatvaranja škola“, istaknula sam u razgovoru s kolegama i stručnjacima.

Dodatno, upozorila sam i na snažan porast respiratornog sinicijskog virusa u Europi među djecom i mladima te na nedostatak resursa, posebice pedijatrijskih liječnika i medijskih sestara.

Podsjetimo, Europski parlament je u rujnu 2022. godine usvojio izvješće o utjecaju zatvaranja škola, ali i nedostupnosti drugih obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti na djecu i mlade u EU.

U njemu se navodi kako su se problemi s mentalnim zdravljem udvostručili u nekim državama članicama u usporedbi s razinama prije COVID krize, zbog čega su stručnjaci spomenuli porast “tihe pandemije”. Uočeno je da je 64% mladih u dobi od 18 do 34 godine bilo izloženo riziku od depresije u proljeće 2021. te da je samoubojstvo drugi vodeći uzrok smrti među mladima zbog usamljenosti,  izolacije te gubitka radne i financijske perspektive.

Dodano, u izvješću se poziva Europsku komisiju da razvije europski plan za zaštitu mentalnog zdravlja. U izvješću se navodi da bi uspješna strategija mentalnog zdravlja trebala uključivati obitelji, organizacije mladih, ali i sportske klubove, kulturne organizacije, te škole i učitelje.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu