NOVOSTI

Na moju inicijativu Komisija pokreće pitanje problema opasnog otpada u Dugom Ratu
Komisija pokreće pitanje problema opasnog otpada u Dugom Ratu

Nakon sustavnog ignoriranja zahtjeva građana Dugog Rata od strane države upozorila sam  Europsku komisiju na problem nezbrinutog opasnog otpada na području Splitsko-dalmatinske županije, zbog kojeg tamošnji stanovnici već godinama žive u strahu za svoje zdravlje.

Zatražila sam da mi Europska komisija odgovori što namjerava poduzeti kako bi Republiku Hrvatsku natjerala da očisti oko 270.000 tona opasnog otpada. Upravo ovih dana na moju adresu stigao je i službeni odgovor Komisije u kojem je naglašeno da „Okvirna direktiva o otpadu zahtijeva od država članica da poduzmu potrebne mjere kako bi osigurale da se gospodarenje otpadom provodi bez ugrožavanja zdravlja ljudi i bez štete po okoliš“, da je Komisija „svjesna problema gospodarenja otpadom uzrokovanih prošlim aktivnostima topljenja i proizvodnje ferolegura u Dugom Ratu“ te da će ovo pitanje biti pokrenuto u kontekstu bilateralnog dijaloga o usklađenosti s Hrvatskom. Komisija je u istom odgovoru naglasila i kako je protiv Hrvatske 24. rujna 2021. već pokrenut prekršajni postupak u vezi s primjenom „Okvirne direktive o odlagalištima otpada i Okvirne direktive o otpadu“.

Činjenica da su stanovnici Dugog Rata primorani živjeti na području koje ugrožava njihovo zdravlje te da se protiv hrvatske države već vodi postupak zbog sličnog problema, upućuje na ozbiljne propuste vladajućih u slijeđenju europskih direktiva o otpadu. Podsjetit ću samo i da je Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda pristup zdravom okolišu nedavno proglasilo temeljnim ljudskim pravom. Nadam se da ćemo i u Hrvatskoj ubrzo započeti s njegovom primjenom, uzimajući u obzir jasnu vezu između onečišćenog okoliša i kvalitete zdravlja ljudi.

Kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu nastavit ću komunikaciju s Komisijom o ovoj temi, kako bih osigurala poštivanje otpadnih direktiva EU i tako osigurala pravo na zdrav život i okoliš stanovništvu Dugog Rata.