NOVOSTI

Moramo smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i povećati ulaganja u obnovljive izvore energije
Moramo povećati ulaganja u obnovljive izvore energije

Već smo pokazali da smo kao Unija svjetski lider u ovom području, rekla sam uoči glasovanja o rezoluciji kojom potvrđujemo svoju predanost ostvarenju klimatski neutralne Europe svega nekoliko dana prije početka 26. UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Uspoređujući naše uspjehe u borbi protiv klimatskih promjena s onima od prije 10 godina vidimo određeni napredak. Međutim, ti napori ni izbliza nisu dovoljni, a pred nama leže brojni zahtjevi, poput konačnog ukidanja svih subvencija na fosilna goriva, drastičnog smanjenja emisija stakleničkih plinova i povećanja investicija u obnovljive izvore energije, kazala je.
EU je pokazala odlučnost u postizanju klimatskih ciljeva usvajanjem Europskog klimatskog zakona i predstavljanjem zakonodavnog paketa Spremni za 55, govori, no nužno je da djelujemo globalno.

UN-ova konferencija od ključne važnosti jer svjetskim čelnicima daje priliku da prihvate ambicioznije obveze, pa možda i onu koja se odnosi na promjenu sadašnjeg neoliberalnog ekonomskog modela prema onom koji će se temeljiti na drugim kriterijima poput socijalne pravednosti i zadovoljstva ljudi. Sasvim je izgledno da nećemo moći zaustaviti zagrijavanje od 2,7 stupnjeva Celzija do kraja stoljeća ako ekonomski rast nastavimo sagledavati odvojeno od borbe protiv klimatskih promjena. Gospodarstvo koje počiva na prekomjernom iskorištavanju prirodnih resursa u kontradikciji je s ciljevima Europskog zelenog plana.   

Nedavno povećanje cijena goriva nije nastalo zbog uvođenja zelene ekonomije već upravo suprotno, zbog naše prevelike ovisnosti o fosilnim gorivima i nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.  Suprotno nekim izjavama europskih populističkih političara, povećanje cijena goriva i plina nije posljedica naše borbe protiv klimatskih promjena. Da smo danas u situaciji da imamo veće zalihe obnovljivih izvora energije, naši građani ne bi morali plaćati znatno više cijene za plin i električnu energiju. Također, neki od glavnih ciljeva zelene tranzicije izraženi su upravo u njezinoj socijalnoj dimenziji. Osiguranje novih radnih mjesta, zaštita zdravlja radnika i smanjenje njihove izloženosti štetnim tvarima poput azbesta i radona, osiguranje financijskih sredstava za najugroženije socijalne skupine, samo su neke od politika predviđenih Europskim zelenim planom i pridruženim mu strategijama.

Tekst pročitajte na linku Večernjeg lista.