NOVOSTI

Mentalno zdravlje u digitalno doba
Europska unija odlučna je u sankcijama Rusiji

Mentalno zdravlje ljudi jedna je od najvažnijih tema u fokusu Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu. Nakon iznesenih zabrinjavajućih podataka među kojima je i taj da trenutno čak 9 milijuna adolescenata u dobi od 9 do 19 godina osjeća neki oblik poremećaja mentalnog zdravlja, od izuzetne je važnosti ovaj problem postaviti među prioritete javnog zdravlja u Europskoj uniji.

Mentalno zdravlje bitan je dio čovjekove dobrobiti i ima važan utjecaj na tjelesno zdravlje. Iz tog razloga, nije dovoljno baviti se problemom mentalnog zdravlja samo u bolnicama i u terapijskom okruženju, već ga treba promatrati kao zajedničku brigu i međusektorsku temu.

COVID-19 i mentalno zdravlje

Pandemija COVID-19 stavila je naglasak na važnost mentalnog zdravlja. Uz stalne promjene mjera i društvenu izolaciju zbog rada na daljinu ili školovanja kod kuće, kao i zatvaranja kulturnih objekata, izvannastavnih aktivnosti i sportskih objekata na dulje vrijeme, tjeskoba i depresija postaju sve veći i sve češći problemi. Čimbenici općenito povezani s lošim mentalnim zdravljem poput financijske nesigurnosti, nezaposlenosti, straha, izolacije i slabe dostupnosti zdravstvenih usluga drastično su porasli. To je dovelo do značajnog i nepredviđenog porasta problema povezanih s mentalnim zdravljem.

Problemi s mentalnim zdravljem, pogotovo u digitalno doba, mogu biti dalekosežni i mogu utjecati na fizičko zdravlje, socijalne vještine i razne druge aspekte života. Djeca koja pate od mentalnih poteškoća imaju povećan rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema u odrasloj dobi poput bolesti srca i raznih onkoloških bolesti. Upravo zato od iznimne je važnosti početi učiti i prakticirati dobro mentalno zdravlje od samog početka. Stoga se, kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu zalažem da  EU prepozna mentalno zdravlje kao važnu međusektorsku temu u Europi, kako bi pojedinci živjeli ispunjenim osobnim i profesionalnim životom i bili aktivni građani koji sudjeluju u Europskoj uniji, kako društveno tako i ekonomski.

Mentalno zdravlje kao javnozdravstveni prioritet

Europska unija do sada je poduzela niz inicijativa poput Izvješća o zajedničkoj akciji o mentalnom zdravlju i dobrobiti (2017.), Europskog okvira za djelovanje na području mentalnog zdravlja i dobrobiti (2019.) i Kompasa EU-a za djelovanje na području mentalnog zdravlja i dobrobiti ( 2015-2018).

Međutim, mentalno zdravlje sada moramo postaviti kao javnozdravstveni prioritet u Europskoj uniji uz nužnost multidisciplinarnog djelovanja. Važno je učiniti ga sastavnim dijelom Europskog plana oporavka i uključiti ga u opipljive mjere. Stoga, u S&D grupi smatramo da je vrijeme da se uspostavi sveobuhvatna europska strategija mentalnog zdravlja.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu