NOVOSTI

Loši ishodi liječenja gorući su problem u Hrvatskoj
Loši ishodi liječenja - Romana Jerković_zastupnica u EU parlamentu

U Zagrebu je 21. travnja održana konferencija “Ishodi liječenja onkoloških pacijenata u Republici Hrvatskoj“, koju sam organizirala uz podršku Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu. Unatoč nizu poteškoća s kojima se susreću liječnici i pacijenti u sustavu onkološke skrbi, gorući problem u Hrvatskoj su zabrinjavajuće loši ishodi liječenja.

Stoga su na održanoj konferenciji stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, pacijenti i kreatori politika analizirali trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirali uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponudili moguća rješenja koja ćemo, kao preporuke, dostaviti Ministarstvu zdravstva RH.

Na panelu, koji smo već najavili na našem webu, na kojem su sudjelovali dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dr. Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i ja, zaključeno je kako je važno raditi na prevenciji i osvješćivanju građana o važnosti brige za zdravlje i redovitih pregleda, kao i na ranoj dijagnostici.

Naglasila sam da je pandemija promijenila prioritete u cijeloj Europskoj uniji, zdravstvene teme su u prvom planu i povećana su izdvajanja za zdravlje. Europski paket za zdravlje i dostupna sredstva pružaju generacijsku priliku da okrenemo trendove. I Hrvatska ima veliku priliku unaprijediti svoj zdravstveni sustav koji se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja. Mjerenje ishoda liječenja je ključni korak u transformaciji zdravstvenog sustava.

Važno je govoriti o kvaliteti života onkoloških bolesnika

Važnost unaprjeđenja koordinacije postojećeg sustava i uspostave učinkovite mreže za liječenje onkoloških bolesnika, uz praćenje ishoda istaknuo je i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu. Rad na ranoj dijagnostici uz važnost stalne edukacije liječnika obiteljske medicine i medicinskih sestara kako bi bili stalna i učinkovita podrška liječnicima koji se bave liječenjem karcinoma,  naglasio je i akademik Miroslav Samaržija, voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb. Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna je istaknula kako je jako važno govoriti o kvaliteti života onkoloških bolesnika te postavila pitanje koliko se brine o njihovoj rehabilitaciji za vrijeme liječenja kako bi njihovo tijelo izdržalo sve napore i postupke.

Loši ishodi liječenja – prijedlozi za učinkovitiju borbu protiv raka

Konferencija “Ishodi liječenja onkoloških pacijenata u Republici Hrvatskoj” iznjedrila je i konkretne prijedloge. Uz prijedlog za osnivanje registra ishoda liječenja, kao zaključke konferencije istaknula sam i osnivanje neformalne stručne skupine sačinjene od stručnjaka, pacijenata i političara, kojoj je cilj razmjenom informacija i praćenjem implementacije Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i Europskog plana za borbu protiv raka doprinijeti poboljšanju sustava onkološke skrbi u Hrvatskoj. Također, predložili smo i što hitnije vraćanje nacionalnog probira za rano otkrivanje raka maternice.

Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Hrvatska je na petom mjestu, sa stopom smrtnosti standardiziranom prema dobi od 324 smrtna slučaja uzrokovana rakom na 100.000 stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a, koji iznosi 264 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika.

Dugo očekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka

Vlada Republike Hrvatske je prošle godine donijela dugo očekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka, kojim je najavila sistematičnije bavljenje ovom bolešću. Međutim, s njegovom se primjenom još uvijek čeka. Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem, prepoznato je i na razini Europske unije, koja je u veljači 2021. usvojila Europski plan za borbu protiv raka – sveobuhvatnu strategiju s ciljem unaprjeđenja sustava onkološke skrbi u Europskoj uniji. Plan nudi smjernice te je sačinjen od niza inicijativa čijom implementacijom sve države članice mogu napraviti iskorak u dosadašnjem bavljenju ovom bolesti.

Za borbu protiv raka u EU na raspolaganju će zemljama članicama biti 4 milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz programa “EU za zdravlje”. Sredstva su namijenjena za prevenciju bolesti, programe dijagnostike i rano otkrivanje, razvoj inovativnih metoda liječenja te povećanje kvalitete života osoba koje su preboljele rak.