NOVOSTI

Kultura, mladi, budućnost, EPK…
Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost kulture – Rijeka

Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost kulture – Rijeka, naziv je panela održanog u Rijeci, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Bila je to rasprava na temu mladih i kulture, na kojoj sam i sama sudjelovala, a na kojoj smo raspravljali o europskim programima potpore, suradnji institucija i umjetnika, ostavštini programa Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. te o tome što nam kultura znači.

Pohvalila sam inicijativu Europakultura koju je tijekom pandemije pokrenuo Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, kako bi potaknuo javnu raspravu o statusu i ulozi kreativnog sektora u društvu.

* Inicijativa je iznimno važna jer kad sve zbrojite i oduzmete, kultura jest smisao. Kultura u najširem smislu te riječi. Jedino kultura mijenja svijet na bolje. To je sjajan projekt koji je skrenuo pažnju na jedan važan sektor.

* Zemlje koje su najnaprednije, najviše ulažu u kulturu! Gdje se najviše ulaže u kulturne sadržaje i programe – u skandinavskim zemljama. To su države u kojima je i razina demokracije i razvoja društva na jednoj razini koju mi još nismo dosegli.

* Kultura ima i terapeutski učinak, to pokazuje i ova pandemija i situacija u kojoj smo se našli.

O EPK:

* Riječ je o ogromnom projektu koji na europskoj kulturnoj karti nije predstavljao samo Rijeku, Kvarner ili Primorsko-goransku županiju, nego cijelu Hrvatsku.

* Bez obzira na objektivne probleme, ipak možemo biti zadovoljni s programom EPK. Pandemija je uzela svoj danak, skrenula EPK u smjeru u kojem nismo očekivali, ali kao građanka sam zadovoljna jer vidim dobru ostavštinu.

* Vidim stvari koje ostaju u naslijeđu. To je infrastruktura, to je Palača šećerane. Osobno mi je najljepša priča EPK – priča o Dječjoj kući. S tim stvarno pokazujemo da su nam djeca i njihova budućnost, njihova kreativnost, iznimno važna.

* Grad je dao jako velik doprinos i pokazao istinsko razumijevanje za kulturnjake, za ono što oni mogu pružiti, reći pokazati.

Više o Konferenciji pronađite na poveznici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj