NOVOSTI

Konačno imamo Europski plan za borbu protiv raka i 4 milijarde eura da ga sprovedemo u djelo
Konačno imamo Europski plan za borbu protiv raka

Danas je u Europskom parlamentu usvojeno izvješće o jačanju Europe u borbi protiv raka. Ovo izvješće povijesno je važno te predstavlja prekretnicu u načinu na koji ćemo se od sada boriti s karcinomom, ali i ostalim nezaraznim kroničnim bolestima.

Upravo zahvaljujući ovom izvješću vlade zemalja članica Unije morat će početi s implementacijom smjernica koje im Unija nudi, a probleme u sustavu onkološke skrbi više neće moći držati „u ladici“. Hrvatska je prema smrtnosti od raka među najgorima u Uniji, a pacijenti su često prepušteni sami sebi. No, zahvaljujući ovom alatu možemo konačno promijeniti negativne trendove i smanjiti alarmantan broj oboljelih od karcinoma. Primjerice, 40% slučajeva karcinoma može se spriječiti učinkovitom prevencijom i poboljšanjem rane dijagnostike. Zbog čega onda to mjerodavni u Hrvatskoj ne čine?

Prema izvješću o Pregledu stanja zdravlja i zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj, kojega je izradila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čimbenicima poput loše prehrane,  pušenja, alkohola i nedostatka tjelesne aktivnosti pripisuje se čak 44 % svih smrtnih slučajeva u Hrvatskoj!

Nažalost, statistika nam ne ide u prilog. Zastrašujuće je koliko je ljudskih života moglo biti spašeno pravodobnim i kontinuiranim javnozdravstvenim kampanjama i političkom voljom. Uzmimo samo primjer duhana. Znamo da je stopa konzumacije duhanskih proizvoda u Hrvatskoj izrazito visoka, posebno među mladima, te da je stopa smrtnosti od raka pluća druga po redu u EU, a  Vlada uporno ne čini ništa na uspostavi kvalitetnog sustava prevencije i onkološke skrbi. No, moramo biti ustrajni, posebno kada se radi o duhanskim proizvodima i alkoholu. Svi mi politički akteri moramo se zapitati što nam je važnije – zdravlje naših građana ili udovoljavanje interesima lobija.

Moj govor u Europskom parlamentu: