NOVOSTI

Jačanje zdravstvene pismenosti jedan je od naših najvažnijih aduta u borbi protiv raka
Jačanje zdravstvene pismenosti

„Djeca bi u školama trebala učiti o zdravstvenoj pismenosti i javnom zdravstvu, kako bi kasnije u životu mogli donositi informirane odluke o svom zdravlju. Ako znamo da 40% slučajeva raka možemo spriječiti odabirom zdravog načina života, onda znamo da je ulaganje u prevenciju jedan od najbitnijih čimbenika u borbi protiv raka“, rekla sam povodom objave nacrta izvješća o jačanju EU u borbi protiv raka.

Čak 40% slučajeva ove bolesti možemo izbjeći prevencijom i informiranjem javnosti o načinima na koje sami možemo utjecati na izglede od obolijevanja od ove bolesti. Znanost je dokazala kako su pušenje, sjedilački način života, loša prehrana, zagađeni okoliš i izloženost kancerogenim supstancama izravno povezani s pojavom bolesti raka.

Ne čudi stoga da inicijative povezane s prevencijom ove bolesti zauzimaju velik dio izvješća. No, unatoč tome, smatram kako ni izvješće ni Europski plan za borbu protiv raka ne stavljaju dovoljno velik naglasak na važnost zdravstvene pismenosti te na nužnost uvođenja obavezne edukacije o javnom zdravstvu u školske kurikulume. Zato se svojim amandmanima na predloženo izvješće zalažem upravo za to – ulaganje u povećanje zdravstvene pismenosti od malih nogu.

Dana 15. srpnja Posebni odbor za borbu protiv raka zaokružio je prethodnih 10 mjeseci rada predstavljanjem nacrta izvješća o Europskom planu za borbu protiv raka, objavljenog u veljači ove godine. Bez odlučnog djelovanja, slučajevi raka povećat će se za 24% do 2035. godine i tako ovu bolest učiniti vodećim uzrokom smrti u EU. Odmičući se od dosadašnjeg pristupa kontroli i liječenju ove bolesti, Europski plan za borbu protiv raka ambiciozan je i dugo očekivani odgovor na ovaj sve veći izazov.

Posljednji takav europski akcijski plan razvijen je još početkom devedesetih, od kada primjenom inovativnih lijekova i novih metoda liječenja, kao i korištenjem novih tehnologija, bilježimo velike napretke u području liječenja raka.

Usporedno s time, napredovalo je i naše razumijevanje nastanka ove bolesti i učinkovitih načina prevencije. Zbog svega toga hitno nam je bio potreban novi pristup prevenciji, liječenju i njezi raka u Europi – onaj koji maksimalizira potencijal novih tehnologija i novih učenja, jača koordinaciju u cijeloj regiji EU, iskorjenjuje nejednakosti u skrbi o raku i pruža konkretne koristi pacijentima.