NOVOSTI

Izložba „Stota obljetnica otkrića inzulina“ i mjerenje glukoze u krvi u Europskom parlamentu

Ovoga tjedna u Europskom parlamentu, zajedno s International Diabetes Federation Europe, organizirala sam izložbu „Stota obljetnica otkrića inzulina“ posvećenu svim ljudima koji žive s ovom bolesti, ali i napretku u liječenju dijabetesa od otkrića inzulina prije 100 godina. Dodatno,   za kolege u Parlamentu organizirala sam mjerenje glukoze u krvi kako bi ukazala na važnost redovitih kontrola u prevenciji razvoja bolesti.

Romana JERKOVIC and Commissioner Stella KYRIAKIDES visit an exhibition

Kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu na ovaj način želim dati svoj doprinos u podizanju svijesti o dijabetesu, ali i svim problemima s kojima se oboljeli svakodnevno suočavaju. Smatram da moramo pružiti snažnu političku podršku novoj Rezoluciji o dijabetesu kako bi poboljšali kvalitetu života i ishode liječenja više od 30 milijuna ljudi u Europskoj uniji koji žive s dijabetesom. Otkriće inzulina prije 100 godina uvelike je olakšalo i unaprijedilo život dijabetičara. Međutim, dijabetes je i dalje veliki zdravstveni problem, uz nejednakosti u pristupu skrbi i liječenju u članicama EU.

Romana JERKOVIC and Commissioner Stella KYRIAKIDES visit an exhibition

Od 2012. godine, kada je u Europskom parlamentu usvojena prva rezolucija o dijabetesu, do danas, broj oboljelih porastao je za 5 milijuna.  Na liječenje dijabetesa u Europskoj uniji tijekom 2021. godine utrošeno je više od 100 milijardi EUR-a, a više od 75% ovih troškova povezano je s liječenjem komplikacija koje su se mogle prevenirati. Upravo zato, potrebna nam je sveobuhvatna europska strategija kako bi se preokrenuli ovi negativni trendovi.

Dijabetes tipa 2 je tiha bolest koja se često dijagnosticira prekasno. Budući da je primarna zdravstvena zaštita prva razina kontakta između zdravstvenih djelatnika i građana, nužno je u nacionalne programe uključiti komponentu probira, odnosnog ranog djelovanja. Također, vjerujem da ćemo uz novu rezoluciju o dijabetesu uložiti dodatne napore u prevenciju, smanjenje nejednakosti u pristupu liječenju te komplikacija povezanih s dijabetesom.

Zahvaljujem svim kolegama koji su posjetili izložbu i podržali moju inicijativu, a posebno mi je drago da nam se pridružila i Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.