NOVOSTI

Imamo novi program EU-a u području zaštite okoliša
Imamo novi program EU-a u području zaštite okoliša

Usvojili smo novi program EU-a u području zaštite okoliša! Njime želimo ubrzati zelenu tranziciju na pravedan i uključiv način, podržati pravo na život u zdravom okolišu i poticati održivi ekonomski razvoj. Na ovotjednoj raspravi plenarne sjednice u Strasbourgu održala sam govor na tu temu kao članica Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Živimo u izuzetno kriznim vremenima s prijetnjom globalnog rata i pandemije, što klimatske promjene nažalost gura u drugi plan. A baš sada je trenutak više nego ikada prije da doista razdvojimo gospodarski razvoj od iskorištavanja resursa i uništavanja okoliša.

Iako imamo najambiciozniju politiku zaštite okoliša u svijetu, europsko gospodarstvo svake godine snosi 55 milijardi eura zdravstvenih i drugih troškova povezanih s okolišem zbog neprovođenja okolišnih uredbi i direktiva.

Naši napori dakle moraju biti usmjereni ka implementaciji i praćenju rezultata, a ovaj osmi program djelovanja Unije za okoliš nam nudi upravo to. Sadrži snažan mehanizam praćenja provedbe okolišnih politika i daje smjernice za postizanje ciljeva održivog razvoja, istovremeno štiteći socijalnu dobrobit naših građana. Važno je da podržimo ovaj program jer time podržavamo pravo na život u zdravom okolišu i održivu ekonomiju.