NOVOSTI

Hrvatska podbacila u cijepljenju građana
Hrvatska podbacila u cijepljenju građana

Sudjelovala sam na online konferenciji u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, na temu plenarne sjednice koja će se održati idući tjedan. Ponovila sam ono što misli i većina građana, a to je da je Hrvatska podbacila u cijepljenju građana. Romana Jerković o cijepljenju za tportal.hr

Smatram da je Hrvatska podbacila u cijepljenju građana i sada to prestaje biti isključiva odgovornost Europske unije. Ako se premijer Andrej Plenković i ministar Vili Beroš ne probude, doći će u pitanje turistička sezona, vrlo važan segment našeg gospodarstva.

  • Kolegica Sunčana Glavak iz HDZ-a smatra da nije primjereno svaljivati krivnju na Vladu, nego na proizvođače. Razumijem njezinu poziciju, ali sigurna sam da je svim građanima sve jasno!
  • Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka, Danska… Sve su te zemlje jedno vrijeme opravdano čekale. A onda u jednom trenutku treba donijeti važne odluke. Žao mi je što naša Vlada nije ranije bila na tom tragu I zato sam naglasila da je Hrvatska podbacila u cijepljenju.

Glasovanje o programu „EU za zdravlje“

Na konferenciji smo govorile o plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava od 8. do 11. ožujka. Ono što treba istaknuti jesu rasprava i glasovanje o programu „EU za zdravlje“. Program bi trebao pomoći zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

  • Program “EU za zdravlje” (EU4Health) je nova vizija zdravije Europske unije. Vrijedan je više od 5 mlrd eura. Taj program ima tri velika cilja. To su zaštita građana od prekograničnih zdravstvenih prijetnji, poboljšanje dostupnosti lijekova i medicinske opreme.
  • ‘Program ‘EU za zdravlje’ nova je vizija zdravije Unije i vrijedan je više od pet milijardi eura. Radi se o povijesnom i najvećem programu za zdravlje do sada. Ima tri velika cilja. Prvi je zaštita građana od prekograničnih zdravstvenih prijetnji, zatim poboljšanje dostupnosti lijekova i medicinske opreme i jačanje zdravstvenih sustava i ljudskog potencijala kako bi se povećala otpornost sustava na krize.
  • Ova kriza je pokazala da je Europska unija je, nažalost, previše ovisna o proizvodnji u trećim zemljama.
  • Na plenarnoj sjednici je i izvješće o uvođenju naknade za udio ugljika u uvoznim proizvodima, što za cilj ima doprinos globalnim klimatskim ciljevima, usuglašavanje stajališta o sustavu kontrole u području ribarstva te rasprava o pritiscima na medije u Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji.