NOVOSTI

Europski plan za borbu protiv raka povijestan je događaj za cijelu EU
Borba protiv raka - Romana Jerković

U petak 12. veljače 2021. godine bila sam gošća emisije #30 minuta, na regionalnoj televiziji Kanal Ri. Urednica i voditeljca Sandi Bujan Cvečić i ja pričale smo o raznim temama, a posebno sam istaknula da je prvi put u povijesti Europske unije osnovan jedan pododbor – onaj za borbu protiv raka.

Borbu protiv raka moramo pojačati

Osnivanje pododbora pokazalo je vrlo snažnu namjeru i odlučnost Europske unije da se ulovi u koštac s rakom. I pododbor je bio kao odskočna daska za Europsku komisiju da donese Europski plan za borbu protiv raka. To je stvarno povijesna odluka i rekla bih da bi to mogla biti prekretnica u borbi protiv raka.

  • Politika je ogledalo jednog društva. Pitanje žena u politici, u obitelji, u društvu, na tržištu rada, često se gleda kao pitanje ili problem žena. To je potpuno pogrešno. Jer to nije pitanje ili problem žena. To je pitanje demokracije jednog društva, to je pitanje pravednosti, to je pitanje razvoja jednog društva. A ja vrlo često kažem da je to i pitanje elementarne pristojnosti jednog društva. 
  • Opredijelila sam se za sveučilišnu karijeru, radim na Medicinskom fakultetu, radim s mladim ljudima, sa studentima i bavim se znanošću. Dakle, ja sam znanstvenica, sveučilišna profesorica. U znanosti nema jako puno muškaraca, odnosno oni su uglavnom na rukovodećim mjestima, a znanstvenice dominiraju u tom svijetu. 

Već godinama na Medicinskom fakultetu u Rijeci pokušavamo promovirati donaciju tijela i s tim sam projektom željela upoznati građane. Naime, svi studenti uče anatomiju na preparatima, mi ih tako zovemo, a to je zapravo fiksirano ljudsko tijelo. To je nezamjenjiv alat u našem radu. Drago mi je bilo istaknuti da danas već imamo dvjestotinjak izjava o donaciji. Mislim da je to jedan iznimno human čin pun altruizma, kojeg iznimno cijenimo na Anatomiji. I u smrti učiš žive, nema ništa plemenitije od toga.

  • S Pelješca sam, moji roditelji su porijeklom Hvarani. U školu sam na Hvar išla malom drvenom brodicom, kao školski autobus. Znalo se dogoditi da čekamo da barka dođe po nas, a vidjeli smo velike valove i ružo vrijeme. Barba bi došao s brodicom i samo bi nam mahnuo i rekao „Dico, danas nema škole“. To je bilo veliko veselje za nas. Zapravo sam bila prava sretnica što sam živjela u takvom okruženju.
  • Obožavam more i sve sportove na moru. Obožavam surfanje i još uvijek surfam kad god stignem, ali najviše ljeti kad sam kod roditelja. Ali volim i skijanje. Sport je zdrav, sportom se treba baviti, treba čuvati zdravlje, jer kako kažu – u zdravom tijelu zdrav duh.