NOVOSTI

EP potvrdio spremnost Hrvatske za Schengen, očekujemo i pozitivnu odluku Vijeća EU

Hrvatska je dobila zeleno svjetlo Europskog parlamenta za ulazak u Schengen i to velikom većinom glasova kolega europarlamentaraca. Konačna odluka je na Vijeću ministara EU, međutim, nemamo razloga ne vjerovati da će i ona biti pozitivna. Hrvatska je naime ispunila 281 preporuku u osam područja šengenske pravne stečevine, od čega je 145 preporuka vezano uz područje nadzora vanjske granice. Važno je dodati i kako je Hrvatska, u odnosu na sve druge zemlje članice, prošla najdetaljniji i najstroži proces evaluacije spremnosti za Schengen.

Ukratko, morali smo dokazati da smo sposobni kontrolirati vanjske granice Schengena te surađivati s policijama drugih država članica u održavanju sigurnosti,  primjenjivati šengenska pravila, kao što su kontrola kopnenih, morskih i zračnih granica, izdavanje šengenskih viza, zaštita osobnih podataka te povezivanje sa šengenskim informacijskim sustavom.

Hrvatska je već duže vrijeme izložena velikom pritisku migranata koji žele doći na teritorij EU-a. U kontroli granice, tada su se nažalost dogodili i incidenti vezani uz nasilno postupanje pojedinaca prema migrantima. Moja zadaća, kao i drugih kolega hrvatskih europarlamentaraca, bila je uvjeriti Parlament da se nije radilo o sustavnoj politici Hrvatske već o izoliranim incidentima koji su trebali biti sankcionirani.  To nikako nije moglo biti prepreka Hrvatskoj za ulazak u Schengen, jer svoju spremnost dokazuje od 2015. godine i zahvaljujući naporu i predanom radu svih koji su u tome sudjelovali, potvrdili smo da možemo kvalitetno čuvati šengensku granicu.

Migrantska kriza neće stati. No u rješavanju problema migracija, Hrvatska ne može i ne smije biti sama.  Vrijeme u kojem živimo vrlo je izazovno, vezano je i za izbjeglice s ratom pogođenih područja i za sekundarne migrante s kojima se borimo već dugi niz godina. Stoga je važno da Europska unija pokaže odlučnost i političku volju da se uhvati u koštac s ovim velikim izazovom za cijelu Europu. Nužna je reforma šengenskog prostora, kao i konsenzus o migracijama. To je važan dokument koji bi trebao regulirati ulazak migranata u EU, odnosno prostor Schengena.

Ulazak u Schengen hrvatskim građanima donosi brojne koristi, od veće slobode kretanja diljem Europske unije, do mogućnosti rada, studiranja i života u bilo kojoj od država članica. Ne manje važno, olakšat će se i tranzit roba, kao i putovanje, što je za dodatno važno za Hrvatsku kao turističku destinaciju. Ipak, sigurnost vanjskih granica Europe naša je najveća i najvažnija obveza, ali i Europske unije u cjelini.

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu