NOVOSTI

Dostupnost lijekova problem koji utječe na kvalitetu života
Dostupnost lijekova

RIJEKA/BRUXELLES –  U Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) imenovana sam izvjestiteljicom za dokument “Dostupnost lijekova – kako odgovoriti na gorući problem”.

Dostupnost lijekova, koji se u Hrvatskoj vrlo često prodaju po nekoliko puta višim cijenama, nego u EU, problem je koji se izravno odražava na kvalitetu života mnogih naših građana. Regulatorna tijela unutar i izvan Europe sve više rade zajedno, kako bi spriječila nestašicu i ograničila probleme kad se pojave.

Dostupnost lijekova u vrijeme pandemije

Također, nedostatak ili drugi problemi s lijekovima mogu imati ozbiljan utjecaj na zdravlje ljudi i životinja, a mogu se pojaviti zbog više razloga, kao što su poteškoće u proizvodnji ili problemi koji utječu na kvalitetu lijekova, što se, pak, izravno može odraziti na njegu pacijenata.

Toga smo u vrijeme ove pandemije još svjesniji. Zato mi je, kao liječnici, ovo imenovanje izazov i prilika da u Europskom parlamentu aktivno radim na dokidanju takve prakse. 

Od izbijanja pandemije koronavirusa do izražaja je došla i europska ovisnost o stranim proizvođačima medicinskih proizvoda, kao i farmaceutskih proizvoda i sastojaka koji se koriste u proizvodnji. Kina je najveći proizvođač farmaceutskih sastojaka, posebno aktivnih sastojaka i intermedijarnih proizvoda. No od izbijanja pandemije koronavirusa uvela privremene zastoje u proizvodnji.

Drugi veliki proizvođači, poput Indije, uveli su ograničenja na izvoz lijekova. Stoga se europske zemlje i EU suočavaju s problemima u lancu opskrbe lijekova, medicinskih proizvoda i farmaceutskih sastojaka.

Proizvodnja lijekova je strateška grana svakog gospodarstva. Držim da je nužno povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, kako bi hrvatski proizvođači mogli osigurati proizvodnju nužnih lijekova te kako bi inovacijama ostali konkurentni na europskom i globalnom tržištu. Inovacije su ključne za hvatanje koraka s ostatkom svijeta.

Poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama

Zastupnica sam u Europskom parlamentu od 1. veljače 2020. godine, od izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Uz ITRE, članica sam i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), u okviru kojeg je izvjestiteljica Kluba S&D (Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata) o iskorištavanju potencijala energetske učinkovitosti stambenih zgrada.

Poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradama ključno je za ostvarenje ugljične neutralnosti do 2050. godine, definirane Europskim zelenim planom.

Mnogim našim građanima trošak režija velik je teret, a energetska obnova zgrada može znatno doprinijeti zajedničkoj borbi protiv energetskog siromaštva te podići razinu kvalitete stanovanja. Ekonomičnije korištenje resursa i dobro promišljena politika energetske učinkovitosti sigurno mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena te naše zajednice učiniti ugodnijim mjestima za život.