NOVOSTI

Do kraja stoljeća u Hrvatskoj će, prema projekcijama, živjeti samo 1,6 milijuna ljudi
milijun ljudi

Budući da Hrvatska pripada državama Europske unije koje se suočavaju s najvećim demografskim problemima, za Jutarnji list sam, zajedno s drugim kolegicama i kolegama u Parlamentu, odgovorila na pitanje trebaju li hrvatski europarlamentarci zajedno na razini Europske unije pokrenuti inicijativu o osnivanju posebnog fonda za demografsko ujednačavanje. Cijeli tekst pročitajte na poveznici.

Iz Hrvatske se u posljednjih deset godina iselilo 370.000 osoba, a projekcije pokazuju da će do kraja stoljeća u Hrvatskoj živjeti samo 1,6 milijuna ljudi, što nas smješta među 20 zemalja svijeta koje će biti najteže pogođene negativnim demografskim trendovima. Zato dobrodošlom smatram svaku inicijativu koja bi nam mogla pomoći barem ublažiti ovaj problem.

Bilo bi lakomisleno vjerovati da stvaranje novog fonda može suštinski pomoći. Hrvatsku moramo učiniti poželjnim mjestom za život, a to podrazumijeva oblikovanje javnih politika koje doprinose boljitku naših građana, kao što su društveno osjetljiva stambena politika, moderan zdravstveni i obrazovni sustav, učinkovitije i brže pravosuđe, manje porezne presije i, općenito, učinkovitiji javni servisi. Europa već ima instrumente, poput kohezijske i regionalne politike, kojima je cilj učvrstiti gospodarsku i socijalnu koheziju smanjenjem nejednakosti između regija. Mnoge nove članice Europske unije ekonomski su se podigle upravo odličnim korištenjem strukturnih fondova, što s nama nije slučaj.