NOVOSTI

COVID-putovnica – vraćanje slobode ili diskriminacija?
COVID-putovnica - vraćanje slobode ili diskriminacija?

Za regionalni portal Torpedo.media pojasnila sam jesam li glasala za uvođenje COVID -putovnica, a dotaknuli smo se i neizbježne teme pandemije COVID-bolesti i dugova veledrogerijama.

U Europskom parlamentu glasali smo samo o prijedlogu Europske komisije za primjenu hitne procedure, kako bi se rasprava o COVID- putovnicama čim prije našla na dnevnom redu Parlamenta. COVID-putovnice nisu izglasane niti smo u Parlamentu raspravljali o sadržaju zakonodavnog prijedloga Europske komisije.

* Na europskoj razini se o toj ideji raspravlja već nekoliko mjeseci, dok se rasprava u Hrvatskoj, do sada, temeljila uglavnom na pogrešnim tumačenjima samog prijedloga Komisije. Ne čudi stoga što je javnost toliko podijeljena oko ovog pitanja.

* Najveću prepreku uvođenju COVID-putovnica u ovom trenutku vidim u tome što i dalje postoji niz nepoznanica o samoj bolesti. Ono što bih željela naglasiti je kako sve kolektivne mjere koje poduzimamo u borbi protiv COVID-a moraju biti privremenog karaktera. Isto se odnosi i na COVID-putovnicu koja se mora zasnivati na općim načelima učinkovitosti, nužnosti i proporcionalnosti.

* Prema inicijalnom prijedlogu Europske komisije, koji još nije stigao u EU parlament, COVID-putovnica je zamišljena kao dokaz da je određena osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je u posjedu negativnog testa ili kao dokaz da je preboljela bolest COVID-19.

Glavni propust hrvatske Vlade leži u tome što je sve svoje nade uložila u alokaciju cjepiva AstraZenece, umjesto da je iskoristila mogućnost da zakupi 100% alokacija i za ostala cjepiva u prvoj fazi potpisivanja predugovora. Dakle, uz AstraZenecu, morala se iskoristiti mogućnost 100%-tnog iskorištavanja opcija i za Pfizer, Modernu, te Johnson&Johnson cjepiva.

* I druge zemlje se suočavaju s problemima u isporuci, no one su te probleme anticipirale na način da su rezervirale cjepiva i kod nekoliko proizvođača istovremeno. Srećom, Europsko vijeće je postiglo dogovor o preraspodjeli novih 10 milijuna cjepiva, tako da nas Europa, ironično, i ovaj put spašava od nas samih.

Mislim da je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku konkurentnost na tržištu proizvodnje imunobioloških lijekova i cjepiva. I sad dolazimo do jednog od nacionalnih prioriteta, a to je da se ponovno pozicioniramo na tržištu proizvodnje cjepiva.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici