NOVOSTI

Ministar Ćorić se pokazao nesposobnim uspostaviti sustav integriranog gospodarenja otpadom
Ministar Ćorić pokazao se nesposobnim

Za portal Objektivno.hr razgovarala sam s Idom Aleksandrom Jovanović o pandemiji, proizvodnji cjepiva, Europskom zelenom planu… Naglasila sam: Ministar Ćorić se pokazao nesposobnim uspostaviti sustav integriranog gospodarenja otpadom. Objektivno.hr: EKSKLUZIVNI INTERVJU prof. dr. sc. ROMANA JERKOVIĆ, zastupnica SDP-a u EP-u

Sasvim je opravdano u ovom trenutku postaviti pitanje zbog čega su građani preuzeli rizik oko mogućih negativnih posljedica cjepiva na sebe, dok farmaceutske kompanije ubiru profit na cjepivu čiji je razvoj financiran javnim novcem.

* I dalje mislim da je ideja zajedničke nabave bila dobra, ali Komisija nije bila dobar pregovarač. Uložila je ogromna sredstva u razvoj cjepiva, a nije osigurala niti pravo na patent za tehnologiju njegove izrade, što bi sada uvelike olakšalo masovnu proizvodnju.

* Iako se prema prijedlogu Europske komisije distribucija cjepiva vrši proporcionalno prema broju stanovnika, države članice htjele su donekle zadržati fleksibilnost kako bi, među ostalim, mogle same odlučiti kojeg će cjepiva naručiti više. Tako su neke zemlje, upravo zbog povoljnije cijene i jednostavnijih uvjeta skladištenja, pretežito kupovale cjepivo AstraZenece te se sada nalaze u mnogo lošijem položaju od drugih.

* Kako bi se doskočilo rješavanju ovog problema, države članice su u Vijeću odlučile korigirati takav mehanizam raspodjele pa će se tako nove doze Pfizerovog cjepiva rasporediti isključivo prema ključu proporcionalnosti. Dakle, krivca za situaciju u kojoj smo se našli moramo tražiti na više adresa. Nadam se samo da smo naučili lekciju.

“COVID putovnice“ bi trebale omogućiti lakše kretanje građana unutar EU za vrijeme trajanja pandemije. Na zadnjoj plenarnoj sjednici, europarlamentarci su podržali prijedlog da se ide u hitnu procedure, upravo imajući na umu nadolazeću turističku sezonu i potrebu da se brže postigne politički dogovor oko tog prijedloga Europske komisije.

Kriza pokazala važnost vlastitih resursa – konkurentnost na tržištu proizvodnje imunobioloških lijekova i cjepiva pitanje od strateške važnosti za Hrvatsku

Za ozbiljan i argumentiran stav o Imunološkom potrebno je znati što je od Imunološkog zavoda danas ostalo. Imaju li kadrove, infrastrukturu, s kakvom opremom raspolažu? Posjeduju li još i danas sve potrebno za proizvodnju cjepiva?

* Moram priznati da ne znam odgovore na sva ova pitanja. Ali ono što znam je da previše ovisimo o drugima, da moramo kao društvo početi puno više ulagati u znanost, te iznalaziti neka nova rješenja kojima ćemo se bolje zaštiti od potencijalnih sličnih zdravstvenih ugroza.

* Ponovno pozicioniranje Hrvatske u proizvodnji cjepiva trebalo bi biti jedan od nacionalnih prioriteta. Ne znam je li moguće oživjeti nešto što je postalo simbolom promašenih državnih politika, ali znam da imamo u Hrvatskoj svijetlih primjera, poput Jadranskog Galenskog Laboratorija. Stoga bi ponovno pozicioniranje Hrvatske u proizvodnji cjepiva trebalo biti jedan od nacionalnih prioriteta.

Ministar Ćorić se pokazao apsolutno nesposobnim uspostaviti sustav integriranog gospodarenja otpadom

Vjerujem da živimo u trenutku stvaranja temelja novog društvenog modela koji naglasak stavlja na održivost, uključivost i solidarnost. Taj novi model počiva na Europskom zelenom planu tj. na zelenoj i digitalnoj transformaciji društva. Morske vjetroelektrane, proizvodnja zelenog vodika ili solarnih modula primjeri su tehnologija čiji potencijal u Hrvatskoj i dalje ostaje nedovoljno iskorišten. To su neki od prioriteta, ali ne samo mojih – to bi nam svima trebali biti prioriteti.

* Dugoročni strateški cilj Hrvatske mora biti neutralizacija emisija u područjima poput proizvodnje i potrošnje energije, otpada, gospodarenju vodama, poljoprivredi, prometu i zgradarstvu. Pri tome se Republika Hrvatska treba oslanjati na mjere EU uvažavajući specifičnosti Hrvatske.

* Ministar Ćorić se pokazao apsolutno nesposobnim uspostaviti sustav integriranog gospodarenja otpadom, što je, između ostalog i temeljni preduvjet za tranziciju s tzv. linearne prema cirkularnoj ili kružnoj ekonomiji, a što je ključna razvojna perspektiva već spomenutog europskog Zelenog novog plana.

* Glavni nedostatak HDZ-ove politike je izostanak strateškog pristupa, a to je posebno štetno u području ključnih sektora za samodostatnost države poput proizvodnje hrane, vodnom sektoru i energetici jer bez tih resursa nijedno društvo ne može normalno funkcionirati.

* S obzirom na činjenicu da Vlada forsira megalomanske projekte u području energetike, kako bi se povlaštenima omogućilo enormno bogaćenje preko noći, svi oblici održivih, decentraliziranih pristupa energetici, a to su, između ostalih i kogeneracijska postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije iz bioplina, su na dnu prioriteta.