NOVOSTI

Bez energetske suverenosti i stabilnih cijena nema razvoja i napretka
Bez energetske suverenosti nema razvoja

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovala sam u raspravi o rastu cijena energenata i manipuliranju na tržištu plina.

Rat kojem svjedočimo u posljednjih trinaest dana samo je potvrdio ono što smo i od prije znali – netko drugi upravlja našim strateškim interesima. I da, to nas čini jako ranjivima. A jasno je kao dan da bez energetske suverenosti i bez stabilnih cijena energenata nema niti razvoja niti napretka.

Da bismo stigli do energetske suverenosti, za to nam treba potpuno novi pristup energetskoj politici i za to nam treba šesta brzina.

Mi moramo ubrzati prijelaz na obnovljive izvore energije, diversificirati izvore opskrbe, bolje upravljati strateškim zalihama i ulagati u izgradnju energetske infrastrukture na tlu Europe i međusobne povezanosti. Za to trebamo jasne ciljeve i još jasnije rokove.

Rekla bih no more business as usual.

Gospođo povjerenice, možete li danas s ove govornice poručiti građanima da Europa ima rješenje za ovu energetsku krizu i da ima viziju kako zaštititi građane i osigurati im cjenovno pristupačnu energiju?